MamaMe "anne yemeği" ile tüketiciyi buluşturan, konum tabanlı online yemek platformu

MamaMe

Ev yemeği birçoğumuz için vazgeçilmezdir ancak çoğunlukla kadının görünmeyen emeğinin bir ürünüdür. Yüz binlerce belki milyonlarca kadının hemen her gün mesaisinin önemli bir bölümü yemek hazırlamakla geçirir... MamaMe bu mesaiye bir maddi karşılık arayan yenilikçi bir girişim.

Ev yemeği değil anne yemeği

Aşina olduğumuz şekliyle MamaMe konum tabanlı bir online ev yemeği platformu. 2017 başında faaliyete başlayan girişim şimdilik yalnızca İstanbul'da faaliyet gösteriyor ancak şehrin önemli bir bölümünü kapsıyor. MamaMe online yemek servisi, MaMe olarak adlandırdığı aşçılar yani evde halihazırda yemek yapan kadınların her birini mikro birer restoran gibi sıralıyor. Konumunuza göre seçtiğiniz noktaya en yakın MaMe'lerin günlük menüsünde hangi yemekten kaç porsiyon olduğunu görebiliyorsunuz. MamaMe, kadınları destekleyen vizyonunu öne çıkarmak, rakiplerinden ayrışmak ve muhtemelen daha sıcak bir marka algısı yaratmak için,  ev yemeği yerine anne yemeği demeyi tercih ediyor.

Yapay zeka desteğiyle önerilere başlayacak

MamaMe'nin benzer yol izleyen girişimlerden en önemli farkı, kadınları güçlendirmek konusundaki açık vizyonu. Bu vizyonla ağırlıklı olarak kadın kurucu ve ekiple yola çıkan MamaMe, gıda şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan Evrim Tankuş Hakyemez ile Boğaziçili iki kadın öğretim üyesi; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker ve Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof. Dr. Pınar Yolum tarafından hayata geçirildi. MamaMe'nin teknoloji tarafını yöneten Pınar Yolum, MamaMe'ye özel ‘Cook-Comp’ adlı bir yazılım geliştirilmesine öncülük etmiş. Yapay zeka destekli yazılım, sistemdeki aşçılara ve kullanıcılara ilerleyen zamanlarda proaktif bir şekilde menü önerileri sunmaya başlayacak. Bir diğer ekip üyesi Ayşegül Toker ise iş geliştirme ve networking tarafıyla ilgileniyor.

"Türkiye'de ve yurt dışında dijital platformlarda yemek arz ve talebini buluşturan sayısız örnek mevcut. MamaMe’nin farkı, “anne yemeği” yemek isteyen ama bunun nasıl yapılacağını öğrenmeye üşenen, bu konudaki açlığını dışarıdaki alternatiflerle gidermeye çalışan ama seçenekleri fazlasıyla endüstriyel bulanların derdine derman olması" diyor ekip. Öte yandan, MamaMe, ev kadınlarının emeklerinin hakkını vermek isteyen ve onları eğiten bir kadın kooperatifi-şirket iş birliğine dayanan yenilikçi bir iş modeline sahip.

MamaMe'nin hedefi Türkiye’deki ev kadınlarının mutfağını genişleterek onlara ek gelir sağlamak. "Bir sonraki adımda, Avrupa’nın önde gelen şehirlerine ve dünyaya açılarak, gittiği her şehirde dezavantajlı grupları ekonomiye katarak  sosyal değer yaratan, bir dijital sağlıklı ev yemeği restoranı haline gelmek" şeklinde tanımlıyor hedefini.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.