Türkiye'de sohbet botu (chatbot) dikeyinde gerek markalar tarafında gerekse yazılım geliştirme tarafında güzel adımlar atılıyor. Yubi de bu dikeydeki yeni girişimlerden biri ve firmaların/markaların aynı anda birden fazla platforma sohbet botuyla giriş yapmasını sağlıyor.
Kendini 'konuşma arayüzü' (conversational interface) platformu olarak Yubi, altı aylık bir geliştirme sürecinin sonunda 2016 sonunda ticari olarak ortaya çıkan bir ürün. Demir Çilingir ve İlyas Osmanoğulları tarafından kurulan Yubi, herhangi bir sistemle diyalog temelli etkileşim kurmanızı sağlıyor.
Yubi ile oluşturduğunuz konuşma arayüzünü dilerseniz Facebook fan sayfasında, Facebook Messenger'da, dilerseniz Turkcell BiP'te veya Telegram'da kullanabiliyorsunuz. Keza bu arayüzü web sitenize de entegre edebiliyorsunuz.
Yubi, şu anda Türkiye'de eBay Türkiye ve Dominos Pizza gibi önemli markalara hizmet vermeye başlamış ama dünyanın her tarafından kullanıcı kazanmayı hedefliyor. Yubi'nin kurucularından İlyas Osmanoğulları, markaların/firmaların hali hazırda kullanılan platformlarla yaklaşık 45 milyon kişiye dokunma imkânı olduğunu söylüyor ve ekliyor;
"İster bir akıllı ürün filtresi olsun, ister bir bilgilendirme servisi, isterse bir satış veya ödeme servisi... Arzu edilen sonuç neyse buna diyaloglarla ulaşabilmeye dair en gelişmiş altyapılardan birini sunuyoruz. YUBI sayesinde, kullanıcılar markalara diledikleri yerden diledikleri zaman ulaşabilirken, marka web sitesi veya mobil uygulama geliştirme ve yönetme zahmetinden de kurtuluyor."
Markalar veya firmaların sadece sohbet botlarına güvenerek web sitesi veya mobil uygulama geliştirmekten vazgeçer mi bilmiyorum ancak önümüzdeki dönemde sohbet botlarından giderek değer kazanan bir pazarlama aracı olduğu malum.
Diğer yandan Yubi, sosyal ağlardan satış yapmaya çalışan küçük şirketlerin kullanıcı etkileşimini artırabilir. Zira İlyas Osmanoğulları bu konuyla ilgili olarak "Bir SaaS girişimiyiz. Akışların hazırlanması için bir kurulum ücretlendirmesi ve aylık olarak muhtemel kullanıcı sayısına göre 'kullandıkça öde' gibi ücretlendirme sunuyoruz. Az sayıda diyalog kullanan marka veya kullanıcıların büyük paralar ödemesinin önüne geçmek istiyoruz." diyor.
Girişte de bahsettiğim gibi sohbet botu dikeyi Türkiye'de de belli bir ivme kazanmış durumda ve kullanıcılar sohbet botlarından hizmet almaya alıştıkça Yubi gibi hizmetlerin önünün daha da açılacağını söyleyebilirim. Eğer konuyla ilgileniyorsanız yubithebot.com'u ziyaret edebilir, bot dünyasına bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap