Kritik dönemler geçiren Uber'in rakibi Lyft, yeni yatırımıyla taarruza geçiyor

Kritik dönemler geçiren Uber'in rakibi Lyft, yeni yatırımıyla taarruza geçiyor

Son dönemde yaşanan bir çok olay Uber'in popüleritesini olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, Uber'in ABD'deki rakibi Lyft büyüme yolundaki adımlarını sıklaştırarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Bildiğiniz gibi Lyft de Uber gibi şoförlü özel araç çağırmayı sağlayan bir girişim. Bu iki şirket ABD'de birbirlerinin en büyük rakibi fakat aradaki rekabet asla sıradan bir seyir izlemedi. Uber'in Cehennem adlı bir yazılımla Lyft'i izlemesi gündeme düşen son bomba olsa da Uber bundan 3 yıl önce de sahte çağrılar göndererek rakiplerini zarara uğratmakla suçlanmıştı. Keza Uber de Lyft'i aynı sebeple suçlamış ve iki şirket arasında sürüp gidecek 'gayri nizami harp'in sinyallerini o günden vermişti.

Uber, Hindistan'daki tecavüz vakalarından Paris'teki saldırılara kadar bir çok sorunla boğuşarak büyümeye devam etti ama son dönemde ABD'deki "Uberi Sil" kampanyası ve İtalya'daki hizmet durdurma kararı Uber'in yüzleştiği sorunların bitmediğini gösteriyor. Lyft ise şu sıralarda sadece popüleritesini değil değerlemesini de yükseltmeye devam ediyor.

Lyft'in değerlemesi 7,5 milyar dolara yükseldi

Şimdiye dek General Motor, Suudi Prens Alwaleed bin Talal, Rakuten ve Didi Chuxing gibi önemli isimleri arkasına alan Lyft, bir kaç gün önce 600 milyon dolarlık yeni bir yatırıma imza atarak dikkatleri üzerine çekti. 2016'da alıcı aradığı söylenen Lyft, bu tur sayesinde toplam yatırımını 2,61 milyar dolara, değerlemesi de 7,5 milyar dolara yükseldi. Kanada Kamu Yatırım Fonu, Alliance Bernstein, Baillie Gifford gibi yeni yatırımcılar da Lyft'in destekçileri arasına eklendi ve Lyft 100 yeni pazara açılacağını açıkladı.

Elbette Uber hem 65 milyar dolar civarındaki değerlemesiyle hem de 8,8 milyar dolarlık toplam yatırımıyla Lyft'in epey önünde. Fakat Lyft'in aldığı son yatırım Uber'in ABD'de istenmeyen uygulama ilan edildiği bir dönemde gelmiş olması oldukça önemli. Zira Lyft, son dönemde haftalık yeni kullanıcı kaydında yüzde 60'ın üzerinde büyüme ivmesi yakalamış durumda. Eğer 2017'de yüzde 34 büyümeyle 70.4 milyon sürüş yaptıran Lyft'in büyüme eğrisi bu şekilde devam ederse Çin'de 'pabuç bırakan' Uber'in kendi ülkesinde daha fazla kan kaybedeceğini söyleyebiliriz.

Diğer yandan Lyft'in bu yükselişinin ABD'yle sınırlı kalmayacağı malum. Zira 100 yeni pazar hedefi oldukça iddialı ve Uber için daha fazla tehdit anlamına geliyor. Türkiye'nin bu pazarlardan biri olup olmayacağı şimdilik meçhul ama Hasan Aslanoba'nın 2,5 milyar dolar değerlemeye sahipken Lyft'e küçük bir yatırım yaptığını da hatırlatmadan geçmeyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.