Domino's, pizza siparişlerini robotlara teslim etmeye başladı

Starship Technologies ile ilk testleri Almanya'nın Hamburg şehrinde yapmaya başladı. İlk testlerin yolunda gitmesi halinde iki şirket Hollanda'da robotlara teslimat yaptırmayı planlıyor.
Domino's, pizza siparişlerini robotlara teslim etmeye başladı

İnsana dayalı yeni nesil sipariş girişimlerinin milyar dolarlık bir şirket olup olmayacağını daha önce gündeme tartışmaya açmıştık. Mevcut yemek siparişi girişimleri düşünülüğünde ise şehir içi paket taşımacılığının önemi giderek artıyor ve gelecekte bu iş robotlara kalacak gibi duruyor.

Daha önce insansız hava araçlarıyla pizza taşıma deneyleri yapan Domino's Pizza, şimdilerde robot taşıyıcılarla siparişe yüzünü dönmüş durumda. 2015'te tasarladığı 1 Nisan şakasını gerçeğe dönüştürmek isteyen şirket, Starship Technologies ile ilk testleri Almanya'nın Hamburg şehrinde yapmaya başladı. İlk testlerin yolunda gitmesi halinde iki şirket Hollanda'da robotlara teslimat yaptırmayı planlıyor.

Skype'ın kurucu ortakları Ahti Heinla ve Janus Friis tarafından 2014 yılında kurulan Starship Technologies, 6 tekerlekli ve saatte yaklaşık 6,5 kilometre (4 mil) yol alan taşıyıcı robotlar geliştiriyor. Hamburg'da 1,6 kilometre (1 mil) çapındaki bir alanda test edilen robotlar, 18,1 kilogram yük taşıyabiliyor. Yani şimdilik yakın mesafe siparişlerde kullanılıyor ama robotların menzilinin artmaması için bir engel gözükmüyor.

Domino's ilk ve tek değil

Aslında bu çalışmaların Domino's Pizza ile sınırlı olmadığı malum. Çeşitli şirketler farklı ürün siparişleri için robotlardan faydalanma peşinde ve aşağıdaki robot da Yelp, Eat24 ve Marble işbirliğiyle bir yemek siparişi götürürken görülüyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu ise bu dikeyin geleceği hakkında dikkat çekici rakamlar paylaşıyor. URF'nin öngörülerine (sunum.pdf) göre 2016-2019 yılları arasında lojistik şirketleri en az 175 bin robot kullanmaya başlayacak. Birebir kıyaslamak doğru olmaz ancak dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden UPS'in küresel çapta 100 bin kamyonluk bir filosu olduğu belirtiliyor.

Bir başka rakam ise dünyada 600 tane taşıyıcı/hizmet robot üreticisi olduğunu gösteriyor. Yani şimdiden belli bir teknolojik ilerlemenin olduğunu söylemek mümkün. Eğer bu dikeyde adım atmayı düşünüyorsanız fazla vakit kaybetmeden harekete geçmenizde fayda var ki Avrupa'da 10 milyon dolar yatırım alan Bring gibi girişimlerin bu tür sistemlerle entegre olmasının daha etkili sonuçları beraberinde getirebileceğini düşünmek zor değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.