Visa: Türkiye yüzde 91 mobil ödeme kullanım oranıyla Avrupa’nın lideri

Visa: Türkiye yüzde 91 mobil ödeme kullanım oranıyla Avrupa’nın lideri

Visa, Türkiye'nin dahil olduğu 19 Avrupa ülkesinde, 36 binden fazla tüketici ile online olarak yaptığı 2016 Dijital Ödemeler Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Son bir yıl içinde tüketicilerin dijital ödemelere adaptasyonunun nasıl değiştiğini araştıran Visa'ya göre, ödemelerini düzenli olarak mobil cihazlarla yapan tüketicilerin sayısı bu sürede üç  kat artarak yüzde 18’den yüzde 54’e çıktı. Mobil cihaz üzerinden hiç ödeme yapmadığını belirten kişilerin oranı ise son bir yılda yüzde 38’den yüzde 12’ye indi.

Araştırmanın Türkiye sonuçları, mobil ödemelerin gittikçe daha yaygınlıkla kullanıldığını ortaya koyuyor. Öyle ki Türkiye, mobil ödeme kullanımında yüzde 91'lik bir oranlar 19 ülke arasında ilk sırada yer alıyor. Avrupa ortalamasının yüzde 54 olduğu sonuçlarda, Türkiye’yi yüzde 89 ile Danimarka, yüzde 87 ile de Norveç izliyor. Türklerin yüzde 74’ü ise ödemelerini düzenli bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapıyor.

Mobil cihazlar arasında Türkiye'den tüketicilerin tercihi ise tahmin edeceğiniz gibi akıllı telefonlar. Araştırmaya katılan mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 51’i akıllı telefonunu haftada birden fazla kez mobil ödemelerde kullandığını belirtiyor. Türkiye tablet kullanımında da diğer ülkeleri geride bırakıyor zira Türkiye'de mobil ödemelerin yüzde 43’ü tablet üzerinden gerçekleşiyor araştırmaya göre.

Mobilde en çok fatura ödemesi ve seyahat harcaması yapılıyor

Türkiye'den kullanıcıların mobil ödemeyi en çok hangi harcamalar için kullandığına da bakan araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 79’u elektrik, su ve doğalgaz gibi fatura ödemeleri, yüzde 68’i seyahat, mobilya gibi yüksek tutarlı harcamaları; yüzde 71’i yemek siparişi, yüzde 47’si de film, müzik veya televizyon programı satın almak için mobil ödemeleri tercih ediyor. Mobil ödeme kullanıcılarının yüzde 77’si yakınlarına mobil cihazlar üzerinden para gönderiyor.

Mobil cüzdan kullanımı konusunda Türkiye'den katılımcıların yüzde 60’ı, mobil cüzdanlarına en az bir kart kaydetmiş durumda. Gençler kredi kartıyla birlikte banka kartlarını da mobil cüzdanlarına kaydediyor. 18-24 yaş aralığının yüzde 33’ü sadece banka kartını cüzdanına kaydederken, bu oran 45-64 yaş aralığında yüzde 14’e düşüyor. Ancak mobil ödemelerin yükselişinde en büyük artış genler tarafından gelmiyor. Araştırmaya göre, mobil bankacılık kullanımı Avrupa genelinde tüm yaş gruplarında artıyor ancak en büyük artış yüzde 33'lük oran ile 55-64 yaş aralığında.  Y Kuşağındaki (18-34 yaş) artış ise yüzde 24.

2016'da günlük ödemelerini temassız ile yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 52'ye çıktı

Temassız ödemelerle ilgili güncellemeler de paylaşan Visa'ya göre, geçtiğimiz yıl günlük ödemelerini temassız kartla yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 36 iken, bu yıl bu oran yüzde 52’ye yükseldi. Temassız kart kullanıcılarının yüzde 52’si bir mağazada ödeme yöntemi olarak mobil cihaz kullanmayı düşünürken, temassız kart kullanıcısı olmayanlar için bu oran yüzde 32. Yani temassız kullanıcıları yenilikçi ödeme yöntemlerine daha açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.