DeepMind, Birleşik Krallık'ın enerji tüketimini yüzde 10 azaltmak istiyor

DeepMind, Birleşik Krallık'ın enerji tüketimini yüzde 10 azaltmak istiyor

Google'ın 2014 yılında 400 milyon sterlin karşılığında satın aldığı DeepMind, Birleşik Krallık'ın enerji tüketimini yüzde 19 oranında azaltmak istiyor.

The Financial Times'ın haberine göre DeepMind, enerji arz-talep dengesini öngörüsel makine öğrenmesi yöntemleriyle analiz edecek ve Ada'nın enerji tüketimini azaltmaya çalışacak. Bu optimizasyonlar da yüzde 10 gibi hatırı sayılır bir oranda enerji tasarrufu sağlayabilecek.

Deep Mind'in kurucu ortaklarından Mustafa Suleyman'ın geçtiğimiz Kasım ayında bu konudan üstü kapalı şekilde bahsetmişti. Deep Mind'in kurucu ortaklarından olan CEO Demis Hassabis ise Birleşik Krallık'ın ulusal enerji şebeke idaresi National Grid ile çalıştıklarını doğruluyor ve henüz yolun başında olmalarına rağmen hedeflenen başarıya ulaşmanın gerçekten heyecan verici olacağını söylüyor.

Google'da yüzde 15 tasarruf sağlanıyor

Yapay zekâya odaklanan küçük bir ordu kurmak isteyen DeepMind için bu işi başarmak çok da zor olmasa gerek. Zira Londra merkezli şirket yapay zekâ temelli enerji optimizasyonunu Google'ın sunucu tarlalarında kullanıyor. Demis Hassabis geçen yıl, Google'da yüzde 15 oranında tasarruf edebildiklerini söylemişti ki bazı soğutucu sistemlerde bu oran yüzde 40'a kadar çıkabiliyor. Hassabis de aynı şeyi Birleşik Krallık için yapabileceklerini söylüyor.

Bir çok ülkede olduğu gibi National Grid'in hedefi de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek enerji tasarrufu sağlamak ve fakat DeepMind'in kendi kendine öğrenen algoritmalarının her aşamada faydalı olacağını söylemekte fayda var. Şirket sözcüleri bu alanda gördükleri potansiyelin çok büyük olduğunu söylüyor ve çevresel etkilerinin önemine işaret ediyor.

Farklı şebeke operatörleriyle görüştüklerini de doğrulayan DeepMind'ın çalışmaları ebette National Grid ile sınırlı değil. National Health Service (Ulusal Sağlık Hizmetleri) de DeepMind ile sağlık alanında önemli açılımlar yapabilmeyi hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.