Özellikle kişisel hediyelik ürünler e-ticaretin en dinamik dikeylerinden biri ve 2011 yılında başlayan HediyeSepeti.com'un mütevazı hikayesi de bugün 3 farklı e-ticaret sitesiyle sektöre yön vermeye çalışıyor.
İlyas Erişmiş ve Ümit Rüstem Zorlu, 2011 yılında aldıkları bir lazer makinesiyle ilk olarak evlerinin balkonunda diğer e-ticaret sitelerine kişisel ürünler geliştirmeye başlıyor. İlk olarak tedarikçi rolünü üstlenen ve B2B iş yapan girişimci arkadaşlar, işlerin ilerlemesiyle kendi e-ticaret sitelerini açmaya karar veriyor ve 2014 yılında satın alınan HediyeSepeti.com ile bu hedef gerçeğe dönüşüyor.
Kişiselleştirilebilir hediye satışına odaklanan HediyeSepeti.com, ürün çeşitlerini hediye sahibi ve hediye konusuna göre kategorilendiriyor. Yani tamamen hediye arayışındaki kişileri kendine çekmek istiyor. Ürünlerinin neredeyse tamamını kendi atölyesinde ürettiği için de hızlı ve güvenli ürün gönderme konusunda iddialı bir profil çiziyor.
"Yıllık yüzde 60 büyüme"
Kuruculardan İlyas Erişmiş, onbinlerce ürün satmayı doğru bulmadıklarını ve belli ve rağbet gören ürünlere odaklandıklarını bizimle paylaşıyor. Hatta devamlı olarak performansı düşük olan, kullanıcılar tarafından ilgi görmeyen ürünleri tespit edip detoks kamplarıyla erittiklerini de ekliyor. Bu yaklaşım da HediyeSepeti'nin satışa sunduğu ürünleri hızlıca üretip sevkiyat yapabilmesini sağlıyor.
Aldığımız rakamlara göre 2014'ten bu yana yüzde 60 yıllık büyüme oranına sahip girişim şu anda 2 bin kadar ürün çeşidiyle ziyaretçilerine hizmet veriyor. Özel günler öncesinde ise ürün çeşitliliği biraz daha artıyor.
30 kişilik bir ekiple şirket içi üretim
Blog sayfalarında hediyelik ürün seçimine dair içerikler üreten HediyeSepeti, aldığım bilgilere göre 2016 yılında 5 milyon ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu olan İlyas Erişmiş, HediyeSepeti’nin marka değerini arttırarak Türkiye’nin hediye sitesi haline gelmek istediklerini söylüyor.
Şu anda 30 kişilik bir ekiple çalıştıklarını söyleyen Erişmiş, DSG markası altında hediyekulubu.com ve hediyefabrikasi.com gibi iki farklı e-ticaret sitesini daha yönettiklerini paylaşıyor. Hediyesepeti.com'un bu 3 site içinde yüzde 70 ağılığa sahip olduğunu belirtiyor. HediyeFabrikası ise yüzde 25'lik bir pay alıyor.
Hediye Sepeti'nin hikayesindeki bir diğer dikkat çekici noktaysa Ümit Rüstem Zorlu'nun ise İstanbul Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun olması. Üniversiteden sonra 8 yıl kurumsal satış temsilciliği yapan Zorlu, DSG markasının satış ve büyüme stratejilerini yürütüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap