NASA'nın en geniş yazılım kataloğu ücretsiz olarak yayında

NASA'nın en geniş yazılım kataloğu ücretsiz olarak yayında

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi veya bilinen adıyla NASA, yazılım kataloğunu en geniş haliyle software.nasa.gov adresinde ücretsiz erişime açtığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre 2017-2018 yazılım kataloğu (pdf) geniş bir yelpazeye sahip ve çeşitli teknik uygulamaları içeriyor ve telif/kullanım hakkı gibi herhangi bir ücret ödenmeksizin kullanılabiliyor. Üçüncü kez bu açılımı yapan NASA, tüm birimlerin paylaşımda bulunduğunu söylüyor. Dijital veya basılı olarak temin edilebilecek kaynaklar veri işleme/depolama, iş sistemleri, operasyonlar, itiş sistemleri ve havacılık alanında geniş bir arşiv sunuyor

NASA, söz konusu araçlarla evreni keşfetmek için çalıştığını söylüyor ve bazı ürünlerin ilk kez yayınlandığının altını çiziyor. NASA'da Space Technology Mission Directorate (Uzay Teknolojileri Görev Başkanlığı) biriminin yöneticisi Steve Jurczyk, her kataloğun ne işe yaradığının basit bir dille açıklandığını ve bu araçlarla girişimcilerin, küçük işletmeleri, üniversitelerin ve keza özel şirketlerin faydalanmasını beklediklerini söylüyor. Bu sayede Amerika'da istiham, gelir ve insanların yaşamını kurtarma adına somut faydalar beklediklerini de ekliyor.

Nisan 2014'te bir devlet kurumunun yaptığı ilk yazılım kataloğu paylaşımını başlatan NASA, en çok kod üreten kurum olduğunu açıklıyor ve yazılımın kritik bir bileşen olduğunun da altını çiziyor. Hatta NASA'nın raporlanan inovasyonlarının yüzde 30'undan fazlasının yazılım üzerine olduğu paylaşılıyor. Tüm bu paylaşımlar Uzay Teknolojileri Görev Başkanlığı'nın Teknoloji Transfer programı kapsamında yapılıyor ve bu sayede yazılım tarafındaki üretkenliğin artırılacağına inanılıyor.

Son yıllarda SpaceX'in başını çektiği özel şirketler uzay yarışına katıldığı ve oldukça etkileyici işler yaptığı malum. Önümüzdeki yıl uzaya iki uzay turisti götüreceğini açıklayan SpaceX'in ardından Jeff Bezos da kurucusu olduğu Blue Origin ile Ay'a gitmeyi hedeflediklerini açıkladı. Virgin Airlines ise küçük uydular geliştirmek için Virgin Orbit adlı yeni iştirakini duyurdu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.