Bisiklet kiralama girişimi OFO, yeni yatırımla 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Bisiklet kiralama girişimi OFO, yeni yatırımla 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Bisiklet kiralama girişimlerinin yükselişinde yeni bir kilometre taşı daha geride kaldı. Didi Chuxing'in yatırım yaptığı Ofo, 1 milyar dolar değerlemeye ulaşarak bu alandaki ilk tekboynuz/unicorn oldu.

Paylaşılan bilgilere göre Ofo, yeni yatırım turunda 450 milyon dolar yatırıma imza atmış ve D Serisi yatırım turuna Yuri Milner'in kurucusu olduğu DST Global öncülük etmiş. Geçen yıl sonunda Ofo'ya 'on milyonlarca' dolar yatırım yapan Didi, bu yatırım turuna katılmış ki kendi yatırımcıları Matrix Partners ve CITIC de Didi ile birlikte hareket etmiş.

Haziran 2016'dan bu yana 20 milyon kayıtlı kullanıcıyla 1 milyon sürüş gerçekleştiren Ofo, şu anda Çin'in 40 şehrinde hizmet veriyor ve önümüzdeki dönemde ABD, Birleşik Krallık ve Singapur'a açılmayı planlıyor.

Bu yeni yatırım turunun Mobike ile güçleri dengelemek için yapıldığına şüphe yok. Zira Ofo'nun rakibi Mobike, son dönemdeki Foxconn ve Temasek yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Tencent, Xiaomi ve Sequoia Capital gibi yatırımcıları da arkasına alan Mobike, sadece bu yıl 300 milyon dolardan fazla yatırım toplamıştı. Hangi tutar üzerinden değerlendiğini bilmediğimiz Mobike, 10 milyon kullanıcıya ulaştığını ve 200 milyon yolculuğa aracılık ettiği açıklanmıştı. Singapur'a ek olarak Avrupa ve ABD açılımları için de sinyal vermişti.

Bisiklet kiralamanın görünmeyen yüzü

Çin'de Ofo ve Mobike saatlik 1 CNY yani 50 kuruş gibi düşük fiyatlarla kiralanabilen bisikletler sunuyor ve görünüşe göre büyük ilgi görüyor. Ancak gelirleri Çin pazarına göre düşünmek gerekse de bu şirketlerin karlılığı konusunda endişeler de yok değil. Özellikle kullanıcılardan alınan 50-100 lira seviyesindeki depozito ücreti ve bu ücretin kullanıcı hesaplarına geç yansıtılması en azından bazı kullanıcıları rahatsız etmeye başlamış. Diğer yandan bisiklet hırsızlıkları vb. sıkıntılar da gündeme geliyor ama Ofo ve Mobike'ın bu konuları atlatabileceği düşüncesindeyim. En azından rekabet anlamında kullanıcıların tatmin edilmesi akla makul görünüyor. Zaten karlılık noktasında uzun dönemli bir hedef konulduğunu düşünmek gerek.

ABD'den çıkıp dünyayı saran Uber fırtınası Çin'de Didi Chuxing'e (iki yerli girişim Uber'e karşı birleşmişti) yenik düşmüştü ama bu kez bisiklet kiralama alanında Çin'den gelen bir fırtına var diyebiliriz. Elbette Ofo ve Mobike'ın Avrupa ve ABD'de nasıl karşılanacağı şimdilik bilinmezliğini koruyor. Zira bisiklet kiralama işinin en azından Avrupa'da belediyeler tarafından da uygulanabilen bir iş olduğunu biliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.