Sürücüsüz otomobiller araç sigortası şirketlerinin sonunu getirir mi?

Sürücüsüz otomobiller araç sigortası şirketlerinin sonunu getirir mi?

DaVinci Enstitüsü’nün kurucusu ve yöneticisi Thomas Frey, sürücüsüz otomobillerin 128 farklı iş kolunu etkileyeceğini ve "araç sigorta ve finansmanı işlerinin öleceğini" iddia etmişti. Frey'in bu iddiası kısa vadede abartılı olsa da eldeki veriler Frey'in bir gün haklı çıkabileceğini gösterir nitelikte.

Sürücüsüz otomobillerin insani hatalardan kaynaklanan kazaları azaltmak istediği yıllardır bilinen bir gerçek. Elektrikli otomobil devi Tesla’nın kurucusu Elon Musk, otopilot özelliği sayesinde, trafik kazalarını yarı yarıya düşeceğini açıklayarak bu konuda ilk dikkat çekici rakamı paylaşmıştı. ABD Ulusal Otoyol Trafik İdaresi ise Tesla'nın 2015'de ilk otopilot özelliğini kullanmaya başladıktan sonra çarpışma oranını yüzde 40 oranında azalttığını açıklayarak Musk'ı desteklemişti. İşte motorlu araç sigorta sektörünün erimesi de tam olarak bu verilere dayanıyor.

Araç sigorta ücretleri düşecek ve çeşitlenecek

KPMG'nin araştırmasına göre kişisel araç sigortası sektörünün 25 yıl içinde yüzde 40 oranında küçülmesi bekleniyor. Zira sürücüsüz araçların kaza oranını azaltması nedeniyle üreticiler daha düşük sigorta ücretlendirmesi talep ediyor. Tesla'nın Asya'da araçlarını araç sigortasıyla birlikte satması da üreticilerin bu işe birinci elden temas edeceği anlamına geliyor.

Yine KPMG'nin raporuna göre motorlu araç sigortaları ABD'de mülk ve kaza sigortalarının yüzde 42'sini oluşturuyor ki bu 200 milyar dolarlık bir hacim demek. Üstelik sigortalardaki toplam masrafın yüzde 80'i çarpışmalar için alınıyor ve sürücüsüz araçlar da bu konuda ciddi bir iyileşme vadediyor.

Olası kazalarda suçlunun kim olduğu elbette tartışılacak ama hem Tesla otopilotunun geçen yılki ölümlü kazadan beraat etmesi hem de Volvo'nun kazalarda sorumluluğu kabul edeceklerini açıklaması sürücüsüz araçlara dönük güveni artırıyor. Geçtiğimiz aylarda bir Tesla'nın otopilot sürüşündeyken önünde gerçekleşen kazayı öngördüğünü de unutmamak gerek.

Üstelik sürücüsüz araçların sigorta sektörünü etkileyeceğine dair bilgiler bunlarla da sınırlı değil. Cincinnati Financial ve Mercury Genera gibi sigorta şirketleri bu dönüşümün iş modellerini tehdit edeceğini resmi belgelerde dile getirmiş. McKinsey & Co. araştırması ise bu dönüşümle ABD'de trafik kazalarının yüzde 90 oranında azalacağını öngörüyor. Sürücüsüz otomobillerin kullanım tabanlı sigorta (sürdüğün kadar öde sigortası / sürdüğün gibi öde sigortası) gibi yeni sigorta modellerini tetikleyeceğini de daha önce paylaşmıştık.

Özetle sürücüsüz otomobil üreticileri sigorta şirketlerini sadece daha güvenli bir dünya ile tehdit etmiyor. Tesla, Ford veya diğer üreticilerin bu dikeye bizzat dahil olmaları da mümkün. Bu noktada eyaletler arası sürücüsüz otomobil regülasyonlarının bellli standartlara kavuşması lazım ancak bu konuda da gerekli çalışmaların yapılacağına şüphe yok.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.