Sürücüsüz modda gerçekleşen ilk ölümcül kazanın ardından Tesla'ya soruşturma

Sürücüsüz modda gerçekleşen ilk ölümcül kazanın ardından Tesla'ya soruşturma

Sürücüsüz araçlarla gerçekleşen ilk ölümcül kaza kayıtlara geçti. ABD'de bir Tesla Model S sahibinin, aracı yarı sürücüsüz modu Autopilot'ta kullanırken geçirdiği trafik kazasıyla hayatını yitirmesi üzerine The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) dün Tesla'ya soruşturma açtı.

Tesla'nın 30 Haziran'da resmi blogundan kamuoyuyla paylaştığı kaza 7 Mayıs tarihinde Florida'da gerçekleşti. Tesla olaydan hemen sonra yetkililerle gerekli bilgileri paylaştığını söylüyor. Kazanın faturasının teknolojisine kesilmesini engellemek isteyen Tesla'nın ifadesine göre bu, Autopilot modunda gidilen 130 milyon milin ardından gerçekleşen ilk ölümcül kaza. ABD'de geleneksel araçlar için ortalama 94 milyon mil, dünya çapında ortalama ise 60 milyon mil. Şirket NHTSA soruşturmasının önlem amaçlı ve Autopilot sisteminin beklentilere göre çalışıp çalışmadığını tespit etmeye yönelik olduğunun altını çiziyor.

Autopilot sistemiyle ilgili Tesla'nın öne sürmediği ancak dikkat çekici bir diğer nokta ise çarpışmanın bir traktörle gerçekleşmiş olması. Otobanda sola dönen (sürücülü) bir traktör römorkunun Tesla Model S'in yolunu dik bir biçimde kesmesiyle gerçekleştiği belirtilen kaza sırasında ne araç sahibinin ne de Autopilot'ın römorku görmediği belirtiliyor. Beyaz römorkun büyük olasılıkla, hafif parlak gökyüzünden yansıyan ışıklarla fark edilmemesi nedeniyle frene basılmadığı ve çarpışma neticesinde 40 yaşındaki Joshua D. Brown'ın hayatını kaybettiği anlaşılıyor.

2015 model bir Tesla Model S (kendi isimlendirmesiyle Tessy) sahibi olan Joshua D. Brown, Tesla komünitesinin yakından tanıdığı bir isim. YouTube kanalında paylaştığı Tesla videoları 1.7 milyon kez izlenen Brown, bundan yaklaşık bir ay önce attığı son tweet'inde Tesla Autopilot'ın otobanda hayatını nasıl kurtardığını gösteren bir video paylaşıyor.

Üzücü olay, Tesla'nın henüz betada olan Autopilot moduyla ilgili başına bela açabilir mi? Bu, oldukça düşük bir olasılık zira, mod açıldığında araç size kontrollü ve sorumlu davranmanızı tavsiye ediyor, ellerinizi direksiyondan çekmemeniz için sizi uyarmaya devam ediyor. Kazanın ilk ve son olacağını düşünmek -hala düşük olasılık olsa da- mümkün ancak sürücülü araçlar için böyle bir durumdan bahsetmekten hala çok uzağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.