Dev rüzgar türbini, enerji üretim rekoru kırdı

Dev rüzgar türbini, enerji üretim rekoru kırdı

Danimarka geçtiğimiz yıllarda rüzgar türbini çiftliklerinde ürettiği enerji ile ülkenin enerji ihtiyacını sağlamanın yanında diğer Avrupa ülkelerine de elektrik satarak çok büyük yankı uyandırmıştı. Şimdi ise adını daha da sık duyacağımız yeni bir rekor kırdılar.

Dev rüzgar türbinlerinin test edildiği Oestrild'de tek bir rüzgar türbini tarafından şimdiye kadar üretilmiş en yüksek enerji rekoru kırıldı. Denize kurulan 220 m'lik bu yeni dev rüzgar türbini, 24 saatlik bir sürede 216.000 kWh enerji üretebiliyor. Bu rakam ortalama bir Amerikalı hanenin 20 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Vestas Wind Systems ve Mitsubishi Heavy Industries ortaklığıyla kurulan girişim "MHI Vestas Offshore Wind" bu rekorun sahibi. Rekoru kıran ve şu anda satışta olan türbin için detaylı rakamları içeren bir de video yayınladılar.

Bu gelişme, giderek artan enerji ihtiyacının, daha az türbin ile sağlanabileceği anlamına geliyor.

Bu devasa rüzgar türbininin bıçaklarının her biri tam 80m uzunluğunda ve 38 ton ağırlığında. Bir başka deyişle bu bıçaklar hareket halindeyken Londra'nın meşhur London Eye'ının kapladığı alandan daha fazla alan kaplıyor. Dev deniz canavarı olarak adlandırılan bu türbinlerin kullanım ömrü 25 yıl olacan şekilde üretilmiş ve güzel haber şu ki her bir cihazın %80'i dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş. Yani her yönüyle doğa dostu bir ürün.

Şirket CTO'su Torben Hvid, daha fazla enerji üretebilmek ve bunu daha ucuza yapabilmek için durmadan çalışacaklarını belirtiyor. Buna karşın yakın zamanda bu kadar yüksek bir oranda enerji üretebilecek bir cihazın piyasaya sürülmeyeceğini düşündüklerini paylaşıyor.

Yenilenebilir enerji giderek fosil yakıt üretiminden daha az maliyetli hale geliyor. Artan teknolojik imkanlar, şirketleri ve devletleri yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya yönlendiriyor. Geçtiğimiz yıl Amerika'da güneş enerjisi kullanımını %191 oranında artması da bunu kanıtlıyor. Las Vegas, şu anda şehirde bulunan hükümet binalarının tamamının enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor ve Massachusetts eyaleti, 2035 yılına kadar enerji ihtiyacının %100'ünün yani tamamının yenilenebilir enerjiden karşılanacağını şart koşan bir bildiri yayınladı.

Artık temiz enerji ile gelişen bir dünya hayal değil. Sadece kurumsal şirketlerin, hükümetlerin elini taşın altına koymaları gerekiyor. Mevcut teknolojiler kullanarak bile bunu başarabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.