Girişimcilerin çıkış yapma hedefiyle yola çıkmaması gerektiğini söyleyen yatırımcılarla karşılaşmışsınızdır. Keza girişimciler de bu konuda bir söylem geliştirirler. Ancak gerçekçi bakıldığında durum pek de öyle değil, girişimcilerin yarısından fazlası uzun vadeli hedefinin çıkış yapmak, yani girişimini satmak olduğunu söylüyor. En azından Silicon Valley Bank tarafından hazırlanan rapor bunu gösteriyor.
SVB'nin araştırmasına göre girişimcilerin yüzde 53'ü günün sonunda girişimini satmak istiyor. Yüzde 69'u teknoloji sektöründen olmak üzere 941 girişimle yapılan ankete göre girişimcilerin yüzde 18'i borsaya açılmaksızın yoluna devam etmeyi düşünürken yüzde 16'sı hisselerini halka arzetmek niyetinde.
Uzun vadeli gerçekçi hedefi sorulan girişimciler arasında nereye gittiğinden emin olmayanların oranı ise yüzde 13 ama yanıt veren şirketler arasındaki yüzde 5'lik dilimin zaten halka arz olmuş şirketler olduğunu da eklemek gerek.
Yine aynı araştırmaya göre 2017'de birleşme ve satınalma işlemlerinin artacağına inananların oranı yüzde 50(sağdaki grafik). Yüzde 38'lik kesim aynı seviyede işlem olmasını beklerken katılımcıların yüzde 12'si daha az birleşme ve satınalma işlemi olacağına inanıyor.
Araştırmada altını çizmem gereken konulardan biri ise yeteneklerin işe alımıyla ilgili. Katılımcıların yüzde 90'ı 2017'de ihtiyaçlara uygun nitelikteki yetenekleri bulmanın zorlayıcı veya çok zorlayıcı olacağını düşünüyor. Bu oran oldukça yüksek gözükse de 2016 için aynı oranın yüzde 95 olduğunu söylememde fayda var.
Girişimciler kendilerini etkileyen en önemli kamu politikalarının da sırasıyla yeteneğe erişim (%53), sağlık masrafları (%40), siber güvenlik (%34), kurumsal vergiler (%28) ve patent davaları (%24) olduğunu söylüyor. (Bu soruda girişimciler birden fazla seçenek işaretleyebilmişler.)
Daha fazla araştırma sonucundan kendi hesabınıza pay çıkarmak için söz konusu raporu aşağıda inceleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap