Birleşik Krallık’ta özel vizelerle ilgilenen Tech City UK adlı kurum, Brexit kararı sonrasında girişimci vizesi başvurularının tavan yaptığını söylemişti. Silicon Valley Bank'ın yayınladığı yeni bir araştırma durumun o kadar da parlak olmadığını gösteriyor; Birleşik Krallık'taki her 5 girişimciden biri AB ülkelerinden birinde ofis açmayı düşünüyor.
Silicon Valley Bank'ın 940 girişimin yöneticisinden aldığı yanıtlar Brexit'in girişimcileri etkilediğini açıkça gösteriyor. Girişimcilerin küçük bir yüzdesi Avrupa'ya satış yapmak konusunda kaygı duysa da önemli bir bölümü yeni yetenekleri bünyesine katmak konusunda ellerinin kısıtlandığını düşünüyor.
Söz konusu araştırmada ortaya çıkan sonuçları sıralayacak olursak;
- Girişimlerin yüzde 21'i Berlin, Paris ve Stockholm gibi AB ülkesindeki şehirlerde yeni bir ofis açmayı planlıyor.
- Girişimlerin yüzde 11'i AB referandumu sonrasında merkez ofislerini başka bir Avrupa ülkesine taşımayı düşünüyor.
- Girişimlerin yüzde 1'i merkez ofisini kesinlikle başka bir Avrupa ülkesine taşımak niyetinde. Yüzde 5'lik bir dilimse hem
- Birleşik Krallık'ın hem de Avrupa'nın dışına çıkmayı düşünüyor. (ABD, Dubai veya Singapur olabilir...)
Girişimcilerin Birleşik Krallık'tan ayrılma gerekçesi ise iş gücüyle yakından ilgili;
- Girişimlerin yüzde 32'si Britanyalı olmayan çalışanlar için uzun vadeli bir fırsat sunamadıklarını,
- Girişimlerin yüzde 21'i girişim sermayesi bulmanın daha zor olduğunu,
- Girişimlerin yüzde 21'i bir iş kurmanın daha pahalı olmaya başladığını,
- Girişimlerin yüzde 12'si Avrupa'dan yetenek çekmenin/transferinin daha zor olduğunu,
- Girişimlerin yüzde 7'si de Avrupa'ya satış yapmanın daha zor olduğunu düşünüyor.
The Financial Times, Kasım ayında en az 5 girişimin Brexit nedeniyle Berlin'e taşınacağını söylemişti ama tüm taşınmaların bununla sınırlı olmadığı malum. Smarkets gibi ABD'ye taşınmayı düşünen girişimler de var. Atomico'nun kurucusu Niklas Zennström da genel itibarıyla olumsuz olduğunu "Avrupa, Brexit’e rağmen girişimcilik merkezi olacak" sözleriyle dile getirmişti.
Bu durumu bir fırsat olarak gören diğer Avrupa ülkeleri de Birleşik Krallık'taki girişimcilere çağrı yapmıştı. Hatta Fransa girişimcilere, yatırımcılara ve mühendislere özel bir teknoloji vizesi duyurusu yaparak ülkedeki girişimilik ekosistemini büyütmek istediğini açıkça göstermiş, "Dünyanın en büyük girişimcilik kampüsü"nü kurmak gibi iddialı bir işe de soyunmuştu. Almanya ise Berlin'i Avrupa'nın teknoloji başkenti yapmak istiyor ve belli bir itibara sahip olduğu aşikâr. Bizim hayalimizse elbette İstanbul'u (AB'ye girerek veya girmeden) bu konuda iddialı bir şehir olarak gösterebilmek.
Görsel Kaynak: Depositphotos
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap