9 projeye hayat veren kitlesel fonlama platformu Arıkovanı, mobil fatura üzerinden destek toplayacak

9 projeye hayat veren kitlesel fonlama platformu Arıkovanı, mobil fatura üzerinden destek toplayacak

Turkcell'in kurucusu olduğu kitlesel fonlama platformu Arikovani.com 2016 yılının nasıl geçtiğini rakamlarla açıkladı. Bugün düzenlenen basın toplantısına Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da bizzat katıldı ve Arıkovanı ile yakından ilgilendiğini göstermiş oldu.

Kaan Terzioğlu konuşmasının başında "Bugünün petrolü veriyse, bugünün altını da fikirdir" diyerek fikirleri girişime çevirmeyi hedeflediklerini ve gelinen noktanın oldukça sevindirici olduğunu söyledi. Terzioğlu, bu işi yapmamak için regülasyon sorunları gibi çeşitli engellerle karşılaştıklarını ama yine de bağış ve ödül temelli yasal bir model kurduklarını aktardı ve "Bir kişiden bir milyon dolar toplamak yerine, 1 milyon kişiden 1 dolar toplamayı sağlıyoruz." diye ekledi.

Yüzde 25 destek alan bir fikri yüzde 50'ye kadar desteklediklerini söyleyen Kaan Terzioğlu, henüz regülasyonların hazır olmadığı bir zamanda gelinen bu noktanın ilerisi için daha fazla umut verdiğini paylaştı. Hatta bağışların 100 kata kadar artabileceğini söyledi ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in paylaştığı kitlesel fonlama düzenlemesini beklediklerine değindi.

Kaan Terzioğlu, Arıkovanı'nın kaydettiği önemli istatistikleri ve gelişmeleri de şu şekilde paylaştı;

  • 2708 fikir geldi, 380 proje değelendirildi ve 18 kitlesel fonlama kampanyası başlatıldı
  • 9 proje başarılı oldu ve toplamda 1.920.000 tl destek toplandı. ZchoolOtsimoAlya ve Invidyo başarılı olan ve bizim de tanıttığımız projelerden bir kaçı.
  • 3 proje başarısız oldu.
  • 5 proje Arıkovanı dışında yatırımcılardan da yatırım aldı
  • En çok desteği proje akıllı not defteri Outliers oldu. 40 bin TL hedefleyen proje toplamda 339.733 TL destek topladı.
  • En hızlı hedefine ulaşan ürün görme engelliler için akıllı baston WeWalk oldu. Sadece ilk 24 saatte 140 bin TL toplamıştı . İki gün içinde 200 bin TL'yi geçti ve ve fonlama süreci sonunda 289.971 TL destek topladı. WeWalk
  • Arıkovanı'na en çok destek gönderen iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Antalya, Adana, Denizli ve Mersin oldu.

Basın toplantısında başarılı projelerden Bean'in bayilik yoluyla Azerbaycan ve İran'a açılacağını ve WeWalk'un farklı ülkelerden ilgi gördüğünü de öğrendik. Dünyanın farklı ülkelerinden destek gören Arıkovanı'nın yakında İngilizce dil seçeneğine kavuşacağı da aldığımız bilgiler arasında.

Fatura üzerinden ödeme desteği geliyor

Sorduğum sorular üzerine Arıkovanı'nda şimdiye kadar 11 binden fazla sayıda destekçinin projelere bağış yaptığı yanıtını ve Turkcell'in yakında faturaya yansıtma usulüyle mobil kanaldan bağış toplayacağını da paylaşıldı. Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Arıkovanı Proje Yöneticisi Salih Zeki Çimen, iki aya kadar bu özelliği devreye almayı planladıklarını dile getirdi.

Arıkovanı'nın Türkiye'deki girişimciler için gerçekten önemli bir proje olduğunu söyleyebilirim. Özellikle 'kitlesel fonlama' kültürünün artması ve beklenen yasal güncellemeler yakında Arıkovanı'nı ülke çapında bilinen bir platform haline getirebilir.

Eğer siz de yenilikçi girişimcileri desteklemek istiyorsanız Arikovani.com'u ziyaret edebilir, başarılı projelere de göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.