SideArm insansız hava araçlarını havada yakalayacak

SideArm insansız hava araçlarını havada yakalayacak

Askeri keşif amaçlı, bazı durumlarda da silahlı, olarak kullanılan insansız hava araçları kalkış yapma konusunda çeşitli rampalar ve güçlü motorlar sayesinde başarılı olsa da, özellikle inişlerde çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor. DARPA tarafından geliştirilen SideArm projesi insansız hava araçlarının inişlerini kolaylaştırmayı ve operasyonu hızlandırmayı amaçlıyor.

SideArm adlı platform henüz bir prototip; üzerindeki sistem sayesinde insansız hava aracını kancalayarak hızını kesiyor ve sonrasında yakalayıcı ağlarla durduruyor. Platform aynı zamanda fırlatma işlemini de gerçekleştirilebiliyor. Kalkışların gerçekleştiği platforma iniş yapılmasını ve sürelerin kısalmasını da sağlayan bu operasyon, 2-4 kişi arasında bir ekip tarafından yürütülebiliyor.

SideArm platformu sabit bir noktaya kurulabileceği gibi, kamyonetlere ya da gemilere de kurularak daha mobil bir hal alabiliyor. Böylece insansız hava araçlarının iniş ve kalkış gerçekleştirebileceği saha koşullarını ciddi oranda genişletiyor. Aşağıdaki videodan SideArm'ın nasıl çalıştığına göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.