Konut, ofis ve otomobil mülkiyetiyle ilgili köklü algı değişiminden sonra sıra fiziksel mağazalarda. popupla.co, mağazası olmayan tasarımcılar ve üreticiler için, perakende alanlarını paylaşıma açıyor ve bu alanları pop-uplar ile ulaşılabilir kılmayı hedefliyor.
Yeni bir paylaşım ekonomisi platformu olarak Aralık 2016'da işe başlayan popupla.co, Şemsa Abbasoğlu ve Mustafa Abbasoğlu çifti tarafından kuruldu. Şemsa, Garanti Bankası Kurumsal Bankacılık Stratejik Planlama ve Satış Koordinasyon’daki pozisyonunu bırakarak tamamı ile bu işe yöneldi; popupla.co marka ve tasarımcılarla olan ilişkileri yönetiyor. Yine kurumsal firmalarla çalışan Mustafa da, bugün farklı firmalara Orta Doğu bölgesinde ihracat danışmanlığı veriyor. popupla.co kurucu ortağı olarak mekanların yönetimini üstleniyor.
Fiziksel mağaza açarak büyümek, kira, çalışan gibi maliyetler, lojistik gibi diğer giderler de düşünüldüğünde sürdürülebilir bir pratik değil. Gittikçe eski moda hale gelen bir uygulama ancak hala yaygın olması birçok alanın verimsiz kullanılmasıyla sonuçlanıyor. popupla, mağaza içinde etkin kullanılmayan alanların iyi bir planlama ile farklı markaları ağırlamasını ve böylece hem mağazanın hem diğer markaların bu ortaklıktan maksimum fayda elde etmesini sağlayarak, sistemi daha dinamik hale getiriyor.
Henüz betada olan popupla.co adresi üzerinden pop-up mağaza talepleri için rezervasyon oluşturulabiliyor. popupla.co, bugün İstanbul’da aralarında Nişantaşı, Karaköy, Galata, Sanayi, Yeldeğirmeni'nin olduğu sekiz farklı bölgede, Lomography, FiLBooks, Kava, Habita gibi 15 farklı mağaza ile çalışıyor. Girişim, önümüzdeki dönemde işbirliği yapacağı farklı mağazalar ile kullanıcılarına İstanbul içinde ve dışında yeni lokasyonlar kazandırmayı hedefliyor.
Bununla birlikte popupla.co, bugün sadece mağazaları içeren pop-up uygulamalarını önümüzdeki dönemlerde AVM’ler ve iki kiralama arasında boş bekleyen dükkanlarda da uygulamayı planlıyor. Girişimin web sitesi betadan çıktığında, mağaza sayısının artmasıyla birlikte daha detaylı filtrelerle arama yapmaya izin verecek. popupla.co üzerinden mekan kiralamak ve ödeme yapmak mümkün hale gelecek.
popupla.co, markaların mekanlara pop-uplar için ödediği bedellerden komisyon alarak gelir yaratıyor. Girişim, hedeflediği mekan sayısına ulaşana kadar mekan sahiplerinden listeleme ücreti almayacak, bu aşamadan sonra, üyelik modeline geçiş yapmayı planlıyor.
İstanbul genelinde yükselen kira maliyetleriyle birlikte çok fazla sayıda perakende zinciri son dönemde mağaza kapatma kararı aldı. Atıl bekleyen alanların daha verimli kullanılması için popupla.co'nun doğru zamanda işe başladığı söylenebilir. Girişim, kısa sürede Türkiye'de fiziksel mağaza alanlarının Airbnb'si haline gelebilir.