Google, yapay zeka kullanarak fotoğrafların yüzde 75 daha az yer kaplamasını sağlıyor

Google, yapay zeka kullanarak fotoğrafların yüzde 75 daha az yer kaplamasını sağlıyor

Yüksek kalitede fotoğraf ve videoları göstermek ve depolamak için yapay zeka desteği kullanmak tam Google'a göre bir iş. Bununla yetinmeyerek fotoğraflar için gerekli bant genişliğini yüzde 75 oranında azaltan teknolojisini tanıtan Google, machine learning'i her alanda kritik gelişmeler sağlamak için kullandığını yeniden hatırlatıyor.

Google'ın yeni teknolojisinin adı RAISR ve ilk olarak geçtiğimiz Kasım'da tanıtılmıştı. Adını Rapid and Accurate Image Super-Resolution yani hızlı ve tam görsel süper çözünürlüğü kelimelerinin kısaltmasından alan teknik, düşük kalitede görsellerin yüksek kalite versiyonlarının üretilmesi için machine learning desteği kullanıyor. Piyasadaki diğer süper çözünürlük yöntemlerinden 10 ila 100 daha hızlı olmasıyla ve bu sayede mobil cihazlarda gerçek zamanlı olarak çalışmasıyla ayrışıyor.

Google, bir süredir farklı servislerinde kullandığı bu tekniği, çok daha yaygınlıkla kullanılan Google+ sosyal ağına getiriyor. Teknoloji, burada fotoğrafların mobil ve diğer cihazlarda gösterimi sırasında yüzde 75 daha az bant genişliği kullanılmasını sağlıyor. Google+ kullanıcıları bir fotoğrafı görmek istediğinde bunun tam versiyonu yerine Google+ yalnıza piksellerin dörtte biri için istek gönderiyor. RAISR teknolojisi daha az pikselle aynı kalitede görselin tekrar oluşturulmasını sağlıyor.

Google'ın fotoğraflar için sağladığı ilerleme, mobilde veri tüketiminde yeni bir çığır açabilir. Bununla birlikte şirket, bir süre önce mobilde çalışan ilk derin öğrenme platformunu tanıtan Facebook'a da kısmen yanıt veriyor.

Google, bir süre önce derin öğrenme şirketi DeepMind ile enerji kullanım verimliliğini yüzde 15 arttırmayı başardığını paylaşmıştı. Yapay zeka bu ve benzeri tasarruflarla, uzun vadede milyarlarca doların Google’ın kasasında kalmasını sağlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.