Facebook, mobilde çalışan ilk 'derin öğrenme' platformu Caffe2Go'yu kullanıma sundu

Facebook, mobilde çalışan ilk 'derin öğrenme' platformu Caffe2Go'yu kullanıma sundu

Mobil cihazlarda yapay nöral ağları nasıl eğiteceğimizi henüz bilmiyoruz ancak teknolojiyi uzun vadede hepimizin kullanımına sunma konusunda önemli bir adımı Facebook attı. İlk mobil öncelikli derin öğrenme (deep learning) platformunu tanıtan Facebook, teknolojiyi Prisma benzeri fotoğraf ve video düzenleme uygulamasıyla kullanıma sundu.

Fcaebook'un gelecek on yılını şekillendirecek ana teknolojilerden birinin yapay zeka olduğunu açıkladığı Web Summit Lizbon ile eş zamanlı olarak duyurulan platform, kullanıcılara ilk etapta fotoğraf ve canlı videolarında sanatsal filtreler kullanmalarını sağlayan özellikle ulaşıyor. Facebook iOS ve Android uygulamalarına eklenen özellik, son dönemde Google'ın da kendi becerisiyle çokça övündüğü stil transferi tekniğini kullanıyor. Tipik bir stil transferi uygulaması, Van Gogh'dan Picasso'ya karakteristik stilleri tanıyıp, bunları istenilen görsele uyarlıyor. Facebook ise, büyük işlemci gücü gerektiren bu tip operasyonlar için içeriğin veri merkezlerine gönderilmesi gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Şirket, pikselleri yakalama, analiz etme ve işleme görevlerini gerçek zamanlı olarak mobilde gerçekleştiriyor.

Stil transferi uygulamaları, Caffe2Go'nun mobil açılımında bir başlangıç. Facebook yeni platformunun hareketle kontrolüyle, yüz ifadelerini tanıyarak selfie'nize, örneğin gülümsediğinizde, -Snapchat benzeri- filtreler ekleyebileceğini söylüyor ilk etapta.

Facebook, bu işlemi yeni deep learning framework'ü Caffe2Go'yu mobile entegre ederek gerçekleştiriyor. Görsel ve videoları işlemek için gerekli yapay zeka modelini 100 kata kadar sıkıştıran yazılım iOS ve Android'de derin nöral ağların yüksel verimde çalıştırılmasını sağlıyor. Mobil öncelikli Caffe2Go, açık kaynak kodlu Caffe deep learning framework temelli Caffe2Go projesini esas alıyor. Projeyle ilgili daha fazla teknik detay için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Facebook'un fotoğraf ve video için stil transferi özelliği ilk etapta İrlanda'da kullanıma sunuldu. Yakında ABD'ye açılması beklenen uygulamanın küresel açılımının ne zaman yapılacağıyla ilgili net bir açıklama henüz yok.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.