Facebook, 2016 sonunda ABD'de devreye aldığı kullanıcı destekli sahte haber ayıklama özelliğini Almanya'da da uygulamaya koydu. Yeni ülkeler de sırada.
Dünyanın en büyük sosyal ağı olmanın avantajını kullanan Facebook, pekala bir haber tüketim kaynağı olarak da görev yapıyor ve bu görevine gölge düşürmek istemiyor. Bu nedenle sahte/yanıltıcı haberlerin kullanıcılar arasındaki hızlı yayılımını durdurmak için harekete geçmiş ve insan dokunuşunu da içeren yapay zeka destekli 'sahte haber filtreleme' özelliğini devreye almıştı.
Söz konusu filtreleme kullanıcıların yanıltıcı/sahte haber olarak gördüğü içerikleri işaretlemesini (Facebook'a bildirmesini) sağlıyor. Sadece kullanıcı şikayetlerine dayanarak karar vermek istemeyen Facebook, Correctiv.org adlı bir doğrulama servisini de kullanıyor ve bu şikayetleri değerlendirerek Facebook içindeki yayılımını kısıtlama yoluna gidiyor.
Sahte haber paylaşımları son dönemde özellikle ABD seçimlerinde gündeme gelmişti ve Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da Facebook'taki sahte haber paylaşımına karşı bir önlem alınması gerektiğinden bahsetmişti. Facebook, bu çağrıyı ciddiye almış olacak ki 'sahte haber filtreleme' özelliğini Almanya'da da devreye aldığını Almanca bir bültenle duyurdu. Yani bundan sonra Almanya'daki kullanıcılar da yanıltıcı/sahte olduğunu düşündükleri haberleri Facebook'a iletebilecek ve önlem alınmasını sağlayabilecek.
Yalan haberlerle mücadele siyasilerin ilgisini çekiyor
Facebook'un böyle bir adım atması hiç şüphesiz sosyal medyada paylaşılan haber/bilgi kirliliğinin önüne geçmek için faydalı olacaktır. Ancak geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump CNN ve Buzzfeed'i eleştirmesi ve Almanya Adalet Bakanı'nın açıklaması Facebook'un siyasilerle yakın temasta olacağına işaret ediyor. Farklı ülkelerden benzer çıkışlar gelir mi bilmiyorum ancak Facebook sözcüleri bu özelliğin yeni ülkelerde uygulanacağının haberini şimdiden veriyor.
Bildiğiniz gibi Türkiye'de sahte/yanıltıcı haberciliğin karşısında durmak için yola çıkan Teyit.org adlı bir oluşum tanıtmıştık. Eğer kaçırdıysanız Merve Kara'nın Teyit.org'un kurucusu Mehmet Atakan Foça ile yaptığı röportaja da göz atmanızı tavsiye ederim.
Görsel Kaynak: Depositphotos
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap