Facebook, sahte haberleri işaretleme ve raporlama seçeneklerini kullanıma açtı

Facebook, sahte haberleri işaretleme ve raporlama seçeneklerini kullanıma açtı

Yakın zamanda gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde platformda paylaşılan sahte haberlerin artışıyla ilgili çok sayıda eleştiri alan Facebook, sorunun çözümü için profesyonel yardım almaya karar verdi. Global bir doğrulama şirketi olan Poynter Network ile iş birliğine giden Facebook, 4 adımda sahte haberlerden kurtulmayı planlıyor.

Daha önce sahte haberler ve saldırgan içerikler için yapay zeka kullanacağını da belirten Facebook, Blog arayıcılığıyla yapılan açıklamayla birlikte sahte haber sorununu ne kadar ciddiye aldığını da göstermiş oldu. Kolay raporlama, haberin tartışmalı haber olarak işaretlenmesi, bilgilendirilmiş paylaşım ve sahte haber gönderenler için mali teşviklerden vazgeçmek olmak üzere 4 adımdan oluşan sistem sayesinde sahte haberler ile savaşılacak.

Açıklamada bu 4 adımın kullanıcıların Facebook deneyimini daha iyi hale getirmek adına oluşturulduğunu belirten Facebook, yaptıkları testler sonucunda adımların değişip geliştirileceğini de eklemiş. Kolay raporlama kısmı ise bu sürecin en önemli adımı, haberin sağ üst kısmından ulaşabileceğiniz seçenekler ile şüpheli olduğunu düşündüğünüz haberi sahte haber olarak işaretleyebileceksiniz.

reporting-a-story-as-fake

Raporlanan ve tartışmalı haber olarak işaretlenen paylaşımlar üçüncü parti doğrulama organizasyonu olan Poynter Network tarafından incelenecek. Bu sistem sayesinde tespit edilen ve sonrasında sahte olduğu kesinlik kazanan haberlerin üzerinde sahte haber şeklinde bir uyarı olacak ve haber akışında daha az görünecekler. Aynı zamanda paylaşımların üzerinde haberlerin neden sahte olduğuyla ilgili birer açıklama da yer alacak.

sharing-disputed-story1

Bu haberleri paylaşmak yine de mümkün olacak fakat Facebook, bu haberleri paylaşmak istediğinizde sahte olduğuna dair bir uyarıda bulunacak. Tartışmalı haber olarak işaretlenen haberlerin sponsorlu içerik olamayacağı da yapılan açıklamada belirtilmiş.

Sahte haber paylaşımı yapanları finansal olarak teşvik etmeyi bırak onları tespit etmeyi amaçladıklarını belirten Facebook, büyük basın kuruluşlarını taklit etmeye çalışan internet sitelerini cezalandıracağını da belirtmiş. Facebook, eğer bu sistem sayesinde başarılı olabilirse nihayet sosyal medyanın sahte haber çöplüğü olmaktan kurtulabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.