Facebook'un gizli projeler birimi Building 8, düşünce yoluyla iletişim kurmanın yolunu arıyor

Facebook'un gizli projeler birimi Building 8, düşünce yoluyla iletişim kurmanın yolunu arıyor

Yeni nesil teknoloji şirketleri kullanıcı bilgilerimize sahip olmanın ötesinde geleceğin iletişim tarzını da inşa etmeye çalışıyor. Google, X adını verdiği birimiyle sıradışı projeler üzerinde çalışırken, Facebook aynı işi Building 8 ile yapmak istiyor. Sosyal ağ devinin yayınladığı iş ilanları da beyin dalgaları üzerinden iletişim kurabileceğimiz bir teknolojinin planlarını ele veriyor.

Facebook'un yayınladığı çeşitli iş ilanlarına göre sosyal ağ devi bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirmek niyetinde. Bu arayüz iki (veya daha fazla) kişi arasında beyin dalgaları üzerinden (düşünce yoluyla) iletişim kurulmasının kapısını aralamak istiyor. Facebook'un iş ilanları da sinirsel görüntüleme, elektropsikolojik veri veya haptik (dokunma duyusuna ilişkin konuları araştıran bilim dalı) gibi geleceğe dönük dikeylerde mühendisler arandığını gösteriyor.

Sosyal ağ devi elbette geliştirilmekte olan veya geliştirilecek projeler hakkında fazla detay vermiyor. Fakat Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in bu konuda dikkat çeken bir yorumu var. 2015 yılındaki bir soru-cevap seansında konuşan Zuckerberg, "İnanıyorum ki bir gün teknolojiyi kullanarak birbirimize zengin biçimde düşünce aktarımı yapabileceğiz. Bir şeyi düşüneceksiniz ve eğer isterseniz arkadaşlarınız bunu anında deneyimleyebilecek." diyerek Building 8'in neler üzerinde çalışabileceğinin ipucunu vermişti. (Ayrıca bkz: Facebook'un sanal gerçeklik açılımı ve Jarvis projesi)

Building 8: Facebook'un DARPA'sı

Bu noktada Facebook'un Johns Hopkins Üniversitesi'nden Mark Chevillet adlı bir uygulamalı sinirbilim yöneticisini kadrosuna kattığını, daha önce DARPA'da* yöneticiyken Google'a geçen Regina Dugan'ı transfer ettiğini söylemekte fayda var. Dahası Regine Dugan, Aralık ayında Building 8'in 17 üniversiteyle ortak çalışmalar yapacağını duyurmuş ve Facebook'un akademisyenlerin tecrübesine direkt olarak erişmek istediğini göstermişti. Building 8 ilanlarında geçen 'DARPA-stili' tabiri de Building 8'in bir bakıma Facebook'un DARPA'sı olduğunu söylemeyi mümkün kılıyor.

Google X'in geliştirdiği Google Glass projesi (en azından şimdilik) başarılı olmadı ama Oculus Rift'i satın alan Facebook'un sanal gerçeklik ve sinirbilim üzerine çalışmalarının sessiz ve derinden geldiğini söyleyebiliriz. Hatta Facebook'un bu alanda çalışan küçük ama yetenekli girişimlerden birini satın alabileceğini de düşünmüyor değilim.

*DARPA (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı), Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı bir ajans. (vikipedi)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.