Greenpeace: Temiz enerji kullanımında lider yine Apple

Greenpeace: Temiz enerji kullanımında lider yine Apple

Kâr amacı gütmeyen çevrecilik örgütü Greenpeace, internet ve teknoloji şirketlerinin ne denli çevre dostu olduklarını gösteren yeni raporunu yayınladı. Son iki yılın birincisi Apple, bu yıl da ilk sırayı aldı.

Greenpeace'in raporuna göre Apple ile birlikte Google ve Facebook da en yüksek skor alan şirketler oldu. Apple, yenilenebilir enerji kullanımına tamamen geçeceğine dair 2012 yılında bir söz vermişti ve bu hedefe 65 bin metrekare genişliğindeki güneş panellerinden faydalanarak ulaşmayı planlıyor.

Apple'ın bu dikeyde öncü bir rol üstlendiğini aktaran , 2010 yılından bu yana bilgi teknolokileri sektörünü değerlendiren Greenpeace, bu sene önemli ölçüde bir ilerleme olduğunu ve Apple'ın diğer şirketlere öncülük ettiğini paylaşıyor.

Rapora göre BT şirketlerinin enerji ayak izi küresel elektriğin yüzde 7'ini oluşturuyor. Bu oran şimdilik düşük kabul edilse de 2020'de küresel internet trafiğinin 3 kat artması ve dolayısıyla BT şirketlerinin enerji ayak izinin büyümesi bekleniyor. Dolayısıyla Greenpeace şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerinin yerine getirilmesinin önemli olduğuna değiniyor.

Apple'ın temiz enerji endeksi yüzde 83, Google'ınki yüzde 56

Greenpeace'in değerlendirmesine göre Apple enerji savunuculuğu dışındaki kategorilerde A alırken, Apple'ın temiz enerji (tesislerin enerji talebi üzerinden hesaplanıyor) endeksi yüzde 83. Google ise enerji şeffaflığı dışındaki tüm alt kategorilerde A notunu almış ama temiz enerji endeksi yüzde 56'da kalıyor.

Greenpeace listeye Switch adlı yeni bir telekomünikasyon şirketinin girdiğini ve yüzde 100 temiz enerji endeksiyle kendi kategorisinde lider olduğunu paylaşıyor.

Diğer yandan Türkiye pazarına da giriş yapan Netflix'in oldukça kötü bir konumda olduğunu da ekliyor. Kuzey Amerikan ağlarının internet trafiğinin 1/3'ini kullanan Netflix, rapora göre beş alt kategorinin üçünde F almış. Yani şirketin bu konuda katetmesi gereken oldukça uzun bir yol var. İşin kötüsü Netflix henüz bu alanda bir çalışma yapacağına dair bir açıklama da yapmış değil.

Bilgi teknolojileri şirketlerinin katlanarak büyüyeceği pekala malum ve neyse ki bu dikeyin büyük isimleri yüzünü yenilenebilir enerjiye dönmüş durumda.

Greenpeace'in 2017 raporuna clickclean.org adresinden erişebilir ve şirketler ve hatta uygulamalar hakkında detaylı yeşil enerji puanlarına göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.