CES 2017’de öne çıkan teknolojik yenilikler ve ürünler

CES 2017’de öne çıkan teknolojik yenilikler ve ürünler

Teknoloji fuarlarının en popülerlerinden biri olan Tüketici Elektroniği Fuarı bilinen CES 2017, 5-8 Ocak tarihlerinde Las Vegas’ta düzenlendi. Yakın gelecekte hayatımıza girmesi beklenen teknolojik ürünlerin ve konseptlerin tanıtıldığı fuarda otonom araçlardan ultra ince televizyonlara, üç ekranlı laptoplardan Amazon Alexa uyumlu cihazlara kadar bir çok ürün sergilendi. Bir kısmı önümüzdeki yıl bir kısmı ise daha sonraki süreçte pazarda yerini alacak bu ürün ve teknolojilerden en dikkat çekici olanları ise şu şekilde listelendi :

Whill Model M

Tekerlekli sandalyeler son yıllarda üzerinde daha çok çalışma yürütülmesi beklenen alanlardan biri. Whill ise farklı yüzeylerde kolayca gezinen çok yönlü elektrikli tekerlekli sandalyeleriyle bu pazarda faaliyet gösteren firmalardan. Whill'in omni-wheel, yani her yöne hareket edebilen tekerlek özelliğine sahip olması sebebiyle engeller ve engebeli araziler üzerinde dengede kalmayı başaran son modeli Model M ise kompakt tasarıma sahip güçlü bir araç olarak öne çıkıyor. Amerikan sağlık birimlerinden FDA tarafından onaylı modelde istemsiz hareketlerin önüne geçen sabit bir modu da içeren 3 adet hız modu bulunuyor. Bununla birlikte Whill’in yakın gelecekte otonom özellikli bir elektrikli sandalyeyi de piyasaya sürmesi bekleniyor.

Aira

Aira, CES 2017’de tanıtılan ve engelli insanlar için yenilikçi ürünlerden biri olma özelliği taşıyan diğer bir ürün. Görme engellilerin ulaşımı ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla hayata geçirilen akıllı gözlük uygulaması, Google Glass ve Vuzix gibi akıllı gözlükler ve mobil cihazlarla uyumlu çalışabiliyor. Görme engelliler bu bağlı cihazlara dokunarak Aira’yı etkinleştirdikten sonra Uber’den araç çağırma ve market alışverişlerine yardımcı olma gibi bir çok konuda destek almaya başlayabiliyor. Sesli görüşmeler aracılığıyla yürütülen bu destek anında Aira çalışanları görme engelli kişinin hem lokasyon bilgisine hem de bağlı bulunan cihaz üzerindeki kamera üzerinden canlı yayına sahip olabiliyor.

Amber Agriculture

Amber Agriculture de Nesnelerin Internetini tarım alanına uygulayan projesiyle fuarda dikkat çekmeyi başaranlardan biri oldu. Ilinous Üniversitesi’nden öğrenciler tarafından geliştirilen Amber, bağlı cihazlar aracılığıyla çiftçilerin depoladıkları tahılların kalitesini kontrol etmesini ve yetiştirilmekte olan tahılların daha kaliteli olmasını sağlıyor. Amber’in çiftçilerin ürün verimlerinde arttırmasının yanı sıra bozulmaya neden olan koşulları izleyebilme yeteneği de bütün ülkelerin gıda tedarik sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Gelişen sensör teknolojileri ve bağlı cihazlar sayesinde akıllı evleri duymaya alışır duruma geldik ve Amber bizlere gösteriyor ki akıllı tarlaların hayata geçmesi de çok uzak bir gelecekte değil.

Honda Riding Assist

Honda’nın motosikletleri için geliştirdiği "ayakta kalabilme özelliği" CES 2017’de en çok konuşulan özelliklerden biri olmayı başardı. Honda’nın diğer ürünleri olan UniCub scooter ve Asimo robotlarındaki cayroskop özelliği kullanarak geliştirilen Honda Riding Assist, sürücülü ve sürücüsüz durumlarda kendi kendine ayakta kalma özelliğine sahip bir teknoloji.

4km/s’lik sürate kadar da bu özelliği koruyan Honda Riding Assist teknolojisinin yakın gelecekte Honda motosikletlerinde varsayılan özellik olarak yerini alması bekleniyor. Öte yandan bu teknoloji Engadget tarafından belirlenen CES’teki enler ödüllerinde “En iyi Otomotiv Teknolojisi”, “En iyi İnovasyon” ve “Editörlerin Seçimi” ödüllerine sahip olmayı başardı.

Dish AirTV

4K görüntü kalitesi desteğine sahip AirTV, Android TV için bir set üstü yayın cihazı. 99 dolarlık fiyat etiketiyle tanıtılan bu cihaz Sling TV, NetFlix ve Android TV için özel kısayol tuşlarına sahip. 35 dolarlık bir eklentiyle de ücretsiz olarak aldığınız yerel içerik için OTA anteninize bağlantı imkanı tanıyor. Tüm bu içerik kaynaklarını organize eden evrensel bir kılavuza sahip AirTV, bluetooth ve kızıl ötesi bağlantı seçeneklerini de barındırıyor.

LG Oled W-Serisi

CES’te tanıtılan televizyonlar her yılın daha da inceldiği bir gerçek. Ancak bu yıl LG, CES’te kullanıcıların karşısına iPhone’dan bile ince bir telefonla çıkmayı başardı. Oled W-Serisi etkileyici bir mühendislik ürünü olmanın ötesinde salonlarımızı da düzenleme şeklimizi değiştirilebilecek türden. Sahip olduğu HLG, HDR10 ve Dolby Vision teknolojilerinin yanı sıra Dolby Atmos ses desteği de sunan ve mıknatıslı sistemi ile duvara kolayca yapışabilen 4mm'lik bu televizyon, yaşam alanlarımızı daha çok TV merkezli hale getirebilecek türden bir cihaz.

Razer Project Valerie & Project Ariana

Razer da CES’te oyun severler için oldukça dikkat çekmeyi başaran iki projesini sergiledi. Bunlardan ilk dünyanın ilk 3 ekranlı diz üstü bilgisayarı olma özelliği taşıyan Project Valerie, 3 adet 17.3 inçlik 4k ekrana ve 11520 x 2160 piksellik görüntü kalitesine sahip.

Diğer ürün Project Ariana ise evlerinde yüksek kalite bir oyun deneyimi yaşamak isteyenler için geliştirilmiş 4K kalitesinde bir projeksiyon aracı. Project Ariana şimdilik sadece bir konsept olarak tanıtılsa da, Razer bu fikri yıl sonuna kadar gerçeğe dönüştürmeyi umuyor.

Plume Flow

CES’te tanıtılan giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri olan Plume Flow, etrafınızdaki kirliliği takip etmeye yarayan bir cihaz. Partiküler madde (PM2.5), azot dioksit, ozon, uçucu organik bileşikler (VOC), sıcaklık ve nemi takip edebilen bu cihaz, hava kirliliği yüksek şehirlerde yaşayan kişiler için tasarlanmış. Plume Flow, zarif görünümü ve sırt çantanıza veya pantolon kemer halkalarınıza bağlanabilecek kayışı sayesinde kolay bir taşınabilirlik sunuyor.

Catspad

Nesnelerin Interneti projeleri günden günde farklı ürünlerde yer etmeye devam ediyor. Catspad ise bu teknolojinin hayvanseverler için kullanılarak bir ürüne dönüştürülmüş hali. Kediler için bir akıllı bakım ünitesi olan Catspad, kedilerin insan müdahalesi olmadan bir ay gibi bir süre boyunca taze kuru mama yemelerini ve temiz su içme ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. 1.7 kg kuru mama ve 8 litre su alabilen ünite, internete bağlanabiliyor ve mobil uygulaması aracılığıyla da kontrol edilebiliyor. Catspad’in bir diğer dikkat çekici özelliği ise birden fazla kediye sahip olunması durumunda renklerine göre kedileri ayırt edebilmesi ve her bir kedi için profil tanımlanmasına olanak tanınması. Catspad Öte yandan CES 2017’deki tanıtımının ardından bir Kickstarter kampanyası da başlatmış durumda.

Asus Zenfone AR

Asus ZenFone AR, Google'ın Daydream platformu ile hem sanal gerçekliği hem de Google'ın Tango teknolojisi ile artırılmış gerçeği vaat eden ilk telefon olarak CES'te yerini aldı. Akıllı telefon, her iki özelliği de stabil çalıştırabilmek adına 8GB RAM, üç kamera algılayıcısı, Qualcomm'un Snapdragon 821 işlemcisi ve 5.7 inç AMOLED ekrana sahip. ZenFone AR, bu özelliklerinin yanı sıra oldukça şık, ince ve hafif bir telefon konumunda. ASUS’un 2017 yılında bu telefonuyla ciddi bir rekabetin bulunduğu akıllı telefon pazarından pay alması çok da şaşırtıcı olmaz.

Her geçen sene daha ilgi çekici ürünlerle karşılaştığımız bir CES daha geride kaldı. Yazıdaki listede yer alan ürünler ve yenilikler benim en çok dikkatimi çekenler oldu. Listede yer almayan ve sizce CES'te yer alan diğer dikkat çekici ürünler ve yenilikler nelerdi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.