Amazon zeplinli uçan depolarla dağıtım yapmayı planlıyor

Amazon zeplinli uçan depolarla dağıtım yapmayı planlıyor

2016 yılında da uçan arabaları göremediğimiz kesinleşti ama önümüzdeki yıllarda hava trafiğine karışacak farklı araçlarla karşılaşmaya devam ediyoruz. E-ticaret devi Amazon'un şimdi de "uçan ürün deposu" patenti aldığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Prime Air üzerinden ilk insansız hava aracıyla teslimatını gerçekleştiren Amazon, yeni patentiyle daha büyük düşünüyor. Uçan bir hava aracına (zepline) bağlı toptan ürün deposuyla tüketimin anlık olarak yükseldiği bölgelere sıcak satış yapmak istiyor. Yani söz konusu depolar taşıma araçlarıyla karadan dolduracak ve uçuşa geçtikten sonra küçük insansız hava araçlarıyla (drone) dağıtım yapacak.

zeplin-amazon-drone-teslimat

Çok sayıda ürün depolayabilen bu sistemin özellikle belli ürünlere yüksek talep olan yerlerde kullanılması planlanıyor. Yani bir konser veya maç esnasında havada bir Amazon zeplini görülebilecek. Amazon elbette bu uçan depoları tüm sistemleriyle entegre edecektir ve alınacak izinler doğrultusunda havadan reklam çalışmaları da yapacaktır. Bu sistemi Postmates'in havacılık modeli olarak düşünmek de sanırım çok kötü bir benzetme olmayacaktır.

amazon-zeplin-pattentDiğer yandan bu sistemin doğal afet vb. durumlarda yardım amaçlı kullanılabileceği de düşünülebilir. Fakat bu patentin ne zaman ve tam olarak nasıl uygulamaya konulacağına dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

Nihayetinde Amazon'un kara taşımacılığında çok büyük düşündüğü ve havadan ürün teslimatı konusunda 2013 yılından bu yana çalıştığı biliniyor. Dolayısıyla bu tarz bir patent alması hem şaşırtıcı hem de akla uygun bir adım. O halde sorulması gereken bir soruyla bitirelim; Önümüzdeki 10 yılda mevcut lojistik şirketlerinin kaç tanesi ayakta kalacak?

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.