Apple, ilk yapay zeka araştırmasını yayınladı

Apple, ilk yapay zeka araştırmasını yayınladı

Apple'ın yapay zeka müdürü Russ Salakhutdinov Aralık ayının başlarında bir yapay zeka araştırması paylaşacaklarını duyurmuştu. Sözünün arkasında duran Apple, yapay zeka konusunda hazırladığı ilk makaleyi yayınladı. Özellikle makine öğrenimi hakkında önemli bilgiler veren araştırma, Ashish Shrivastava, Tomas Pfister, Oncel Tuzel, Josh Susskind, Wenda Wang ve Russ Webb tarafından hazırlanmış.

Yapay zeka konusunda yeni bir method hakkında çalışan Apple, geliştirilen simüle edilmiş + denetimsiz öğrenmeyle birlikte yapay zeka algoritmasının görme ve tanıma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Yapay zeka öğrenimi için gerçek görseller kullanmayan Apple, başarılı bir eğitim süreci için sentetik görseller ve videolar kullanılmasının daha doğru olduğunu savunuyor.

appleia

Hazırlanan sentetik görsellere hem etiketler hem de ek açıklamalar eklendiği için yapay zekanın öğrenme süreci ciddi anlamda hızlanıyor, fakat bu sistemin güçsüz yanları da var. Yapay zeka algoritmasının sentetik görsellerle öğrendikleri her zaman için gerçek dünya senaryolarıyla uyuşmuyor.

Her zaman için yeteri kadar gerçekçi olamayan sentetik görseller, algoritmanın sadece sentetik görselleri öğrenebilmesine ve gerçek görselleri yeterince iyi öğrenememesine neden oluyor. Bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlayan Apple, yeni yöntemi simüle edilmiş + denetimsiz görsellerle birlikte sentetik görsellerin gerçekçiliğini arttırmayı hedefliyor.

Daha gerçekçi sonuçlara ulaşmak için Generative Adversarial Networks adında modifiye edilmiş eski bir tekniği kullanan Apple, aynı anda iki nöral ağ kullanarak sistemini geliştirecek. Nöral ağları birbirlerine karşı kullanarak daha gerçekçi sonuçlar yakalamayı hedefleyen Apple araştırmasında ağlardan birinin simüle edilmiş görsellerin gerçekçiliğini arttırmak için kendisini geliştireceğini ve rakibi konumunda olan diğer nöral ağı kandırmaya çalışacağını belirtiyor.

Apple tarafından yapılan bu araştırma, yapay zeka konusunda yapılan ne ilk ne de son araştırma olacak. Geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olma yolunda olan yapay zeka konusunda Google, Facebook ve Microsoft gibi teknoloji sektörünün önde gelen şirketlerinin de çalıştığını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.