Bir pilot tarafından geliştirilen SkyGuru, uçuş korkularınızı yenmenize yardımcı oluyor

Bir pilot tarafından geliştirilen SkyGuru, uçuş korkularınızı yenmenize yardımcı oluyor

Yapılan araştırmalara göre uçakla seyahat eden yolcuların yüzde 30’undan fazlası uçma korkusuna ('aerophobia') sahip,  yüzde 15’i ise uçuş esnasında psikolojik olarak endişe ve kaygı yaşıyor.

Bu korkuyu aşmak için geliştirilen nefes egzersizleri ve dikkati başka tarafa çekmeye yarayan VR uygulamaları gibi çözümler mevcut. Ancak bu çözümlerin pek çoğu bizleri uçuş esnasında neler olup bittiğine dair bilgilendirmek konusunda yeterince etkili yöntemler değil.

Yeni geliştirilen SkyGuru ise yolcuları uçuşun her anında bilgilendirmek üzerine kurulu bir uçuş destek uygulaması. Uygulama, 22 yıllık pilot Alex Gervash’ın kendi tecrübelerinden yola çıkarak geliştirilmiş. Pilotluğun yanı sıra uçuş korkularını yenmek isteyen yolculara verdiği özel dersler sırasında böyle bir ihtiyacın olduğunu tespit eden Gervash, sonrasında SkyGuru’yu geliştirmeye başlamış. Kendisi SkyGuru’yu da şöyle tanımlıyor : “SkyGuru, uçuş esnasında pilotun yan koltukta oturup sizi sürekli olarak uçuş ile ilgili ne gibi durumların yaşanabileceğine dair bilgilendirmesi gibi.

Telefonun dahili sensörlerini kullanan uygulama uçuş modunda da çalışıyor

SkyGuru, telefonunuzun mikrofon, cayroskop (gyroscope), ivme ölçer ve barometre gibi yerleşik sensörlerinden topladığı ve pilotların kullandığı hava durumu öngörülerinden oluşan bilgileri kullanıyor. Bu sensörlerden toplanan veriler uçuş öncesi, esnası ve sonrasında neler olup bittiğini kullanıcıya aktarılacak bilgilere dönüştürülüyor. Daha ilgi çekici taraf ise bu bilgilere telefonunuz uçuş modundayken de ulaşılabilmesi.

skyguru-ucus-esnasiUygulamayı kullanmaya başlamak için uçuşunuza dair varış, kalkış ve tarih bilgilerinizi seçmeniz yeterli. Uçuşunuzu işaretledikten sonra SkyGuru sizlere uçuş öncesinde yaşanabilecek olası gecikmeler, varış ve kalkış havalimanlarının hava durumu gibi bildirimler göndermeye başlıyor. Uygulama, kalkıştan hemen önce de kullanıcılarından telefonlarını uçuş moduna almasını istiyor. Bu modda da uçuş içi verileri paylaşmaya devam eden uygulama,  türbülans şiddeti ve türbülans anında maruz kalınan G kuvvetinin büyüklüğü gibi verileri 3 boyutlu uçak modeli üzerinden grafiksel olarak kullanıcıyla paylaşıyor. Ayrıca iniş ve kalkış gibi sarsıntılı anlarda “Uçağı değil, kendini kontrol etmeye çalış” gibi motive edici sözlerle de kullanıcıyı rahatlatmaya çalışıyor.

Uçuşa dair öngörüleri matematiksel modellere dayalı algoritmalar üzerinden tahmin eden uygulama mağazasında yerini almadan önce 300’den fazla uçuşta test edilmiş ve şu ansda 60’dan fazla ülkede kullanılabilir durumda. SkyGuru’nun ücretsiz ve pro (9.99$) versiyonları mevcut. Bu versiyonlar dışında 1 uçuş (3.99$), 3 uçuş (9.99$) ve 10 uçuş (16.99$) gibi uçuş başına satın alımlar da gerçekleştirilebiliyor. Şimdilik sadece iOS versiyonu bulunan SkyGuru’yu denemek isterseniz App Store’dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.