5G, internet ve mobil cihaz kullanım alışkanlıklarımızı nasıl değiştirecek?

5G, internet ve mobil cihaz kullanım alışkanlıklarımızı nasıl değiştirecek?

5G'nin gelecekte bize nasıl bir internet sunmaya hazırlandığını hepimiz az çok biliyoruz. Daha hızlı internet, daha fazla bağlantılı cihaz ve tabi ki sanal gerçeklik cihazlarının daha fazla hayatımıza girmesi. Bunlar en temel ve beklenen faydaları. Peki gerçekten 5G'ge geçtiğimizde neler olacak? İnternet kullanım alışkanlıklarımız değişecek mi? Mobil cihazlarımızı kullanım alışkanlıklarımız değişecek mi?

Daha bağlı, daha hızlı! 

Hızlı internet sadece daha hızlı bağlantı anlamına gelmiyor. Hızlı internet artık işletmelerin, müşterileri ile gerçek zamanlı etkileşime girebilecek. Düşünsenize, mağazanızda bir ürününüz ile ilgilenen müşterinize canlı yayından tutun da ilgilendiği ürüne kadar özelleştirilmiş videoları, yayınları veya kendinizi çok daha anlık sunabilecek ve etkileşimini ölçebileceksiniz. Bunun yanında tabi ki gerçek zamanlı sanal gerçeklik uygulamaları ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile onları çok daha hızlı ve gerçek zamanlı etkileyebileceksiniz. Yüksek teknoloji ve tabi ki iyi bağlantılar gerektiren bu uygulamalar 4G ile hala çok stabil çalışmıyor ama 5G ile çok daha sorunsuz çalışacağı kesin.

Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik ve akıllı cihazlar

Mobil koşar adımlarla liderliğini sürdürken 5G ile beraber rekabet edilemez boyutlara gelecek diyebiliriz. Ericsson'un son yayınladığı Mobillity raporuna göre 2020 yılına kadar 6 yaşın üzerindeki insanların %90'ı kendine ait bir mobil cihaza sahip olacak. Bu mobil cihazların 5G hızıyla neler yapabileceğini hayal bile edemiyorum fakat şurası kesin ki artık mobil cihazlardan erişilmekten çok daha ötesine geçmek zorunda kalacak hem girişimler hem de işletme sahipleri. Herkes çok hızlı erişilebilir olacak fakat kazanan "dikkat çekmeyi başaran" olacak. Üstelik mobil cihazlarımız ya VR & AR ile uyumlu hale gelecek ya da bu cihazlar da mobil cihazlarımızla beraber artık bir parçamız olacak. Çantamızdan gözlüğümüzü eksik etmeyeceğimiz günler yakın gibi görünüyor.

Ev aletleri, otomobiller ve gündelik hayatımızda dokunduğumuz bir çok şey artık internetle bağlantılı hale geliyor ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu oran çok daha hızlı bir şekilde artacak. 5G'nin sağlayacağı hız sayesinde bu cihazlar birbiriyle ve bizimle çok daha hızlı ve gerçek zamanlı bilgi paylaşabilecek ve bu da big data ile birleşerek hayatımıza "fayda" olarak dönebilecek. Tabi bir başka fayda da bu cihazların uzaktan güncellemeleri olacak. Milyonlarca Tesla aracının ortak veritabanı bir problem tespit ettiği zaman çok daha hızlı belki dakikalar içerisinde tüm araçlarda güncellemeler yaparak bu hatanın bir soruna dönüşmesini engelleyebilecek ve bu da tabi ki hayat kurtarıcı olabilecek.

Big data ve video içerik

Birbiriyle bağlantılı cihazlar, anlık veri aktarımı ve Predix gibi çözümler büyük holdinglere milyonlarca dolarlık fayda sağlayacak. Böylece hem firmalar hem de müşteriler fayda sağlamış olacak.

Son olarak bir de video yayıncılığı 5G ile beraber en üst seviyeye ulaşacak diyebiliriz. İçerik her zaman önemli olacağı için 5G döneminde video içerik bir numara olacak ve hız sorunu da olmadığı için artık televizyon ekranlarımızda Youtube kanalları arasında gezineceğiz. Sadece kendi istediğimiz şeyi izleyeceğiz. Televizyon yayıncılarının ne yapmak zorunda kalacağını ise Netflix örneği ile tahmin edebilirsiniz.

Yani 5G'nin hayatımıza sadece "hızlı internet" olarak gireceğini düşünmek büyük bir hata olur. Hızlı internetin çok daha ötesinde olacağı ve hayatımızı, cihaz kullanım alışkanlıklarımızı temelden değiştirebileceğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.