Girişimci maaşının ne kadar olması gerektiği tartışmalı bir konu. Daha önce bir anket yapmış ve sonuçlarını açıklamıştık. Çıkan sonuç her 3 girişimciden birinin 5 bin TL'den fazla maaş istediğini gösteriyordu. 500 Startups ortaklarından Elizabeth Yin bu konuda bir blog yazısı yazınca konuyu yeniden gündeme getirmek istedim.
LaunchBit'in kurucu ortaklarından biri olan Yin de 'girişimci maaşı'nı belirlemenin pek de kolay olmadığını kabul edenlerden. Eski bir Google çalışanı olan deneyimli yatırımcı, 13 yıllık profesyonel deneyimi olan bir MBA mezunu okuyucusunun sorusuna karşılık şu açıklamaları yapıyor.
"Girişimci maaşında MBA diplomanız işe yaramaz"
Kendisi de MBA mezunu olan Elizabeth Yin, MBA diplomasının büyük bir şirkette maaş pazarlığında etkili olabileceğini fakat 'girişimci maaşı' konusunda etkisiz olduğunu söylüyor. Girişime adım atarken uzun süreli kazancın düşünülmesi gerektiğini hatırlatıyor ve okuyucusuna 'MBA'in için çok para harcamış olabilirsin (ben harcadım) ama bu işe başlamadan önce, çalıştığın süre içinde MBA'inin bedelini aldığını umuyorum' diyor.
Yin, bundan sonra daha genel kavramlara geçerek girişimci maaşının 4 başlıkta farklılaşabileceğini paylaşıyor;
1. Konum: Bizim bahsettiğimiz konuya Yin de değiniyor ve yaşanılan yerin (masraflar açısından) ciddi bir kriter olduğunu söylüyor. Sanırım hepimiz ev kirasının bu konuda ciddi bir referans olduğunu biliyoruz.
2. Girişimi ayakta tutacak para: Yin'e göre girişimin 18 ay ayakta kalmasına yetecek kadar parası varsa maaş belirlemede biraz daha rahat davranılabilir. Diğer yandan 3 ay yetecek kadar para varsa, girişimcinin maaş almaması bile düşünülebilir.
3. Yatırımcı desteği: Eğer bir yatırım alınmışsa girişimcilerin kar oranını kendine çekmesi daha zor olur diyor Yin; eldeki tüm karı yüksek maaşlar ve primlere ayırmak yerine işinize tekrar yatırmanız gerekebilir.
4. Hisse oranı: Yin, girişimde yüzde 5 gibi küçük bir hisseniz varsa maaşınız girişimin büyük hissesine sahip kurucusundan farklı olmalıdır diyor ve ekliyor; eğer hisseniz girişimin erken çalışanlarından birinin hisse miktarına yakınsa maaşınız da öyle olmalı diyor.
Elizabeth Yin, yazının devamında ABD için bazı rakamsal yorumlar yapıyor. O rakamları birebir aktarmayacağım ama kabaca, şirketin aldığı yatırım miktarının girişimcinin maaşına paralel bir etkisi olması gerektiğini söyleyebilirim. Yani Yin'e göre 500 bin dolardan az yatırım alan bir girişimin kurucusunun 1,5 milyon dolardan fazla alan girişimin kurucusundan daha az maaş alması gerekiyor. En azından girişimin geleceği için makul olanın bu olduğunu söylüyor.
Yin, son tahlilde girişimcilerin kendilerine belirlediği maaşın yatırımcılar için bir kriter olabileceğini de söylüyor ki yazıya gelen bir yorum Peter Thiel'in 150 bin dolardan fazla maaş alan girişimcilere yatırım yapmadığına işaret ediyor. Thiel'ın da ABD standarlarına göre konuştuğu malum ve sanırım bu konuyu biraz daha netleştirmek için Türkiye'deki yatırımcıların fikrini sormamız gerekiyor.
Görsel Kaynak: Pexels