NoBroker: Emlak sektöründe komisyoncuları aradan çıkarmak mümkün mü?

NoBroker: Emlak sektöründe komisyoncuları aradan çıkarmak mümkün mü?

Emlak sektörü halen teknolojinin dönüştürücü etkisinden nasibini almadı ama sürekli yeni girişimlerin bu yola direksiyon kırdığını görüyoruz. Ev sahiplerini potansiyel alıcı veya kiracılarla buluşturan NoBroker da bunlardan biri.

NoBroker, adından da anlaşılacağı üzere aracıları aradan çıkaran bir platform. Ev satın almak veya ev kiralamak isteyenleri direkt olarak ev sahipleriyle buluşturuyor ve yüksek komisyonlardan kurtarıyor. Gelir modelini de üyeleri için sunduğu farklı ücretli üyelik planları üzerine kuruyor. Her iki tarafa da asistan hizmetleri sunuyor ve kiralama anlaşmalarının yapılmasına yardımcı oluyor.

nobroker-2

Ocak ayında 10 milyon dolarlık Seri B yatırımı alan NoBroker, gelen yeni bilgilere göre bu yatırımın devamı niteliğinde 7 milyon dolarlık bir yatırıma daha imza atmış. KTB Ventures, SAIF Partners, Beenext ve Digital Garage gibi Japonya ve Kore merkezli yatırımcıları arkasına alan girişim bu sayede pazarlama tarafında harcama yapmak niyetinde.

Android uygulaması 600 bin kez indirildi

Şimdilik Hindistan'da ve sadece 4 şehirde (Bangalore, Mumbai, Chennai ve Pune) aktif olan girişimin kurucu ortağı ve CEO'su Amit Agarwal, bugüne dek 1,5 milyon müşteriye hizmet verdiklerini söylüyor. Toplamda 500 bin listeleme yapan NoBroker'ın Android uygulaması ise 600 bin kez indirilmiş. Bu noktada NoBroker'ın iOS uygulaması olmadığını ekleyelim ki buna pek de gerek yok. Çünkü Hindistan'daki akıllı telefonların yüzde 95'inden fazlasının Android tabanlı olduğu tahmin ediliyor.

Emlakçılar, NoBroker ofisine saldırmış

Agarwal'ın paylaştığına göre NoBroker şimdiye dek alıcı ve kiracıların aracılara (komisyonculara) 3 milyon dolar ödemekten kurtarmış. Tabii bu durum söz konusu komisyoncuların NoBroker'ın ofisine saldırmasına da neden olmuş ama girişim geri adım atmak bir yana, önümüzdeki dönemde daha da hızlanarak Hindistan'ın 1 numarası olmayı hedefliyor. Hindistan'ın en büyük 20 şehrine açılmayı planlayan girişimin yılda 4 milyar dolar komisyon ücretini kesintiye uğratabileceği belirtiliyor.

Türkiye'de ev kiralama alanında fırsat var (mı?)

Filipinler'de pilot çalışmalar yapan NoBroker henüz Hindistan dışına çok fazla açılmak istemiyor ama benzer bir girişimin her ülkede ilgi görebileceğini düşünüyorum. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Tapu.com'un her gün 1 tapu sattığını paylaşmıştık. Keza Evtiko.com da hızlı ev satışına aracılık eden bir girişim olarak sektörde kendine yer bulmak istiyor. Fakat bu iki girişim de kiralama tarafıyla ilgilenmiyor ve şahsen NoBroker gibi kapsayıcı bir girişimin Türkiye'de de tutunabileceğine inanıyor ve 2017'de bu alanda bir girişim görüp görmeyeceğimizi merakla bekliyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.