Yüz binlerce dolara alıcı bulan Yahoo veritabanı halen 20-50 bin dolara satın alınabiliyor!

Yahoo'nun 2013'te 1 milyar kullanıcısının e-posta ve kişisel hesap bilgilerini çaldırdığı ortaya çıkmıştı ve durum daha da kötüye gidiyor.
Yüz binlerce dolara alıcı bulan Yahoo veritabanı halen 20-50 bin dolara satın alınabiliyor!

yahoo-hacking-hacker

Yahoo'nun 2013'te 1 milyar kullanıcısının e-posta ve kişisel hesap bilgilerini çaldırdığı ortaya çıkmıştı ve durum daha da kötüye gidiyor. NY Times'ın haberine göre çalınan 1 milyar kullanıcı bilgisi karanlık webde takriben 300 bin dolara alıcı buldu.

Dünyanda e-posta hizmeti sunan en eski sağlayıcılardan biri olan Yahoo, resmi açıklamayla bilgi hırsızlığını kabul etmişti. Fakat bazı iddialara göre Verizon anlaşmasını etkileyebileceği için Yahoo bu işin üzerine çok fazla gitmemiş ve siber hırsızlar Yahoo'nun verileri toplu halde satışa çıkarmış.

Paylaşılan bilgilere göre çalınan bilgiler içinde kullanıcıların ad/soyad, doğum günü, telefon numarası ve şifre gibi özel bilgileri de bulunuyor. Kişisel bilgileri çalınan 1 milyar kullanıcı içinde birkaç milyon asker ve sivil devlet görevlilerinin bulunduğu ve bunların 150 bininin Amerikalı olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin aynı şifreleri resmi kurumlarda kullanmaları halinde daha büyük sorunların yolda olduğu söylenebilir. Yıllardır bu bilgilerle nerelere sızıldığı ise bilinmezliğini korumaya devam edecek.

InfoArmor CIO'su Andrew Komarov, Yahoo'nun verilerinin karanlık webde yaklaşık 300 bin dolara alıcı bulduğunu söylüyor. Kendilerinin de bir kopya edindiklerini söyleyen Komarov, ABD, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve AB askeri ve resmi kurumlarını bu konuda bilgilendirdiğini de paylaşıyor. Bu bilgiyi alan bazı yetkililerin Yahoo'ya endişelerini bildirdiğini de ekliyor.

Bu saaaten sonra rakamların ne kadar önemi var bilmiyorum ama karanlık webdeki ticareti takip eden bir başka siber güvenlik firması Hold Security da Yahoo'nun veritabanının 200 bin satıldığını söylüyor. Diğer yandan Komarov, Yahoo'nun bilgilerinin halen 20-50 bin dolar arasında satın alınabileceğini söylüyor. Fiyatın bu kadar düşmesi (!) sürpriz sayılmaz zira Yahoo kullanıcı şifrelerini değiştirmişti.

Hatırlatmak gerekirse Yahoo, 2014 yılında da benzer bir olay yaşamış ve 500 milyon kullanıcısının bilgilerini çaldırmış ve bu hırsızlığın bir devlet kurumunun desteğiyle gerçekleştiğini iddia etmişti. Fakat bu iddia doğrulanamadı. İlk hırsızlık haberinden sonra Verizon satış tutarında 1 milyar dolar indirim istemişti ve şimdi ne yapacağı meçhul ama ağzının tadının kaçtığını rahatlıkla söylebiliriz.

Tüm bu yaşananlar üzerine Yahoo'nun hisseleri yüzde 6 düşüş göstermiş durumda. Silikon Vadisi'nin en eski internet şirketlerinden biri olan Yahoo, .com balonundan sağ çıkmayı başarmıştı ama bugün gelinen noktada daha zor bir durumda olduğunu söylersek çok da haksız sayılmayız.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.