Fjord'un Trends 2017 raporunda öne çıkardığı 6 gelişme

Fjord'un Trends 2017 raporunda öne çıkardığı 6 gelişme

Yıl sonu yaklaşırken 2017'ye ait beklentiler de gelmeye devam ediyor. Trend beklentilerinden en yenisini dünyanın önemli dijital tasarım ajanlarından biri olan Fjord'a ait. 12 aylık araştırmanın ürünü olan raporda önümüzdeki yıla dair iş dünyası, devlet ve toplum için tasarım ve yenilikleri etkileyebilecek ve etkileyeceğine inanılan en önemli sekiz gelişme paylaşılıyor.

2017 trendlerinin sekiz ayrı başlıkta toplandığı raporda otonom araçlardan yapay zekaya, artırılmış gerçeklikten nesnelerin internetine ve markaların duruşuna kadar dikkat çeken içerikler mevcut.

Günlük Hikayeler

Sadece 2016'nın ikinci çeyreğinde 10 milyar silinen video izlenen Snapchat'i odağına alan Fjord pek de haksız değil. Facebook'un da Instagram'ı dönüştürerek silinen içeriklere dahil olduğunu düşündüğümüzde önümüzdeki yılı pazarlamacılar için zorlu bir süreç bekliyor dememiz mümkün: 24 saatte anlattınız anlattınız!

Fjord'un öngörüsüne göre 2017'de markalar bir adım geri atacak ve konuşmaları yönlendirmeyi bırakacak, kendi hikayeleri için hedef kitlesine alan açacak; daha kişisel ve gerçek zamanlı bir içerik sunarak, kısa öykü ve canlı video ile dahil edecek.

Canlı yayında filtrenin olmamasına dikkat çeken Fjord'un bu tespitinin altını çizmek lazım; içerikte geleneksel filtrelemeler olmayacak ama kamera oyunları mümkün. Bunun haricinde içerik tüketimine de dikkat çeken raporda ABD'li yetişkinlerin günlük medya içeriği tüketimi sadece bir yıl içinde bir saat yükseldiği ve Instagram'ın Aralık 2015 ile Mayıs 2016 arasında video tüketiminin yüzde 40 oranında arttığı da paylaşılmış.

Otonom araçlar

Her ne kadar Google sürücüsüz araçları üretmekten vazgeçiyor söylentileri olsa da Fjord kendi kendine hareket eden araçların günlük yaşamın bir parçası haline gelmesinin yakın olduğunu belirtiyor. Teknolojik değişimle birlikte sosyal değişimin de geleceği bu alanda, hazırlık süresinin göz önünde bulundurularak, şirketlerin nasıl pozisyon alacağını belirlemesi gerekiyor; proaktif olarak başlatan kurumlar şu anda büyük fırsatlar yakalarken, geç kalanların geride kalacağı yer alıyor.

Raporda otonom araçlarla ilgili Fjord'un öne çıkardığı girişimlerse nuTonomy, FiveAI olarak dikkatleri çekiyor. Otonom araçlarla birlikte gelmesi muhtemel olan halka açık park yerlerine ihtiyacı azalması, kazalarda beklenen azalma, radar ve park cezalarında yaşanacak azalma ile aslında bu teknolojinin nasıl geniş bir etkisi olacağı da gün yüzüne çıkartılmış.

Otonom araçların haricinde raporda yer alan bir başka trendse değişen iş modelleri. BMW'nin araç paylaşım servisi ReachNow'ın anlatıldığı bölümde Airbnb, Uber ve ZipCar'ın öne çıkan noktalarının birleşmesinden oluştuğu yer alıyor.

Evde nesnelerin interneti

Google Home'un, Amazon Echo'nun halihazırda kullanılmaya başlanması ile 2016'da dijital ev hizmetlerinin öne çıktığını belirten raporda ev eşyalarına ürün özelliklerine internet bağlantısının geldiği yer alıyor. Fjord, 2017 ve sonrasında şirketlerin, bireylerin değişen istek ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan ev deneyimleri tasarlamak ve sunmak üzerine yoğunlaşması gerektiğini belirtiyor.

Bu alanda raporda öne çıkan girişimlerse Casa JasminaFutteralhaus olarak belirtilmiş. İnternet bağlantılı ev eşyalarının yer aldığı evlerin yalnızca ABD'de yılda yüzde 30 artacağı ve hane halklarının yüzde 22'sinde en az bir bağlı cihaz bulunacağı beklentileri ise öne çıkan sayılar oluyor.

Yenilikçi şirketler

Fjord şirketlerin çalışanlarıyla birlikte kuruluşların geleceğini şekillendirmesine izin vermesi gerektiğini belirtiyor. Yeni disiplinler arası becerileri öğrenmek için ekiplerine zaman ve kaynak ayırmasının da altını çizen raporda yeni fikirleri piyasaya daha hızlı getiren daha çevik iş akışları ile inovasyonu sürdürmenin üzerinde durmuş.

Bu alanda öne çıkan örnekse; yeniliği teşvik etmeye odaklanması ile Netflix'in 81.5 milyondan fazla aboneye ulaşması olarak yer alıyor. Tüm çalışanların aktif olarak yenilikçi iş dünyası gibi düşünmeye teşvik edilmesi ile yaratıcılık, öz disiplin, özgürlük ve sorumluluk kültürünün artacağı da eklenmiş.

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik

2016'da en çok konuşulan gelişmeler arasında yer alan artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) ile Pokémon GO'un tüm dünyayı sarsmasıyla Mixed Reality'nin yani AR ve VR'nin bir araya gelmesini Fjord milat olarak kabul ediyor.

Gear VR, Google Daydream ve Cardboard gibi mobil tabanlı sistemler ve HTC Vive, Oculus Rift gibi tam özellikli çeşitli cihazlara tüketicilerin erişebilir olmasına da değinen rapor birçok ilginç VR uygulaması ortaya çıktığını paylaşmış; İngiltere'de kullanıcıların, otistik bir çocuk olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamalarını sağlayan uygulama, Mars Experience Bus bu alanda yer alan örneklerden. AR ile VR'nin birlikte kullanıldığı öne çıkan projelerden biri de Rebecca Minkoff 2016 Sonbahar şovu olarak paylaşılmış. Böylece işletmelerin bu alanda neler yapabileceğine de değinilmiş.

Yapay zeka ve Chatbotlar

2016 yılında yapay zekanın ilgi görmesine değinen raporda Chatbotlar ile birlikte bunun ana akıma geçtiği yer alıyor. Çoğu kullanıcının, önümüzdeki yıl yapay zekayı bilinçli olarak deneyimlemeye başlayacağını belirten Fjord'un 2017'deki odağı Chatbotlar.

Yapay zekanın daha duygusal zekâ haline gelmek için makine-öğrenme yetenekleri için artan bir ihtiyacı sürdürecek ve yeni nesil sayısal hizmetlerin geliştirilmesi için yol kat edeceği bekleniyor. Bununla birlikte gelecekte yaşanacak gelişme ile duygusal zeka makinalar tarafından öğrenildikçe şirketlerin ürün ve hizmetleri geliştirme yaklaşımlarının da değişeceğinin altı çizilmiş.

Bu alanda Fjord'un öne çıkardığı girişimlerse EmpathCogito ve Kensho.

Bunların haricinde 2 konu başlığında yer aldığı ve 49 slayttan oluşan raporu aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.