Mobil platformlar için '360 derece' test otomasyonu hizmeti veren Momentum, bulut tabanlı çalışması, 'on-site' ve 'off-site' kuruluma izin vermesi, isteyen müşterileri için test senaryoları da üretebilmesi, Slack ile Jira gibi ekip için iletişim ve bug yönetimi platformlarıyla entegre olabilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
Test otomasyonu, büyük çaplı ve hata affetmeyecek (dijital bankacılık, e-ticaret ve önemli kişisel veriler barındıran platformlar gibi) uygulamalar için 'neredeyse zorunlu' bir kavram. Yazılım dünyasına uzak olanlar için şöyle anlatalım; bir dijital bankacılık uygulamalarının, destek verdiği yüzlerce farklı model, çözünürlük ve işletim sistemi versiyonu için her bir yazılım güncellemesinde otomatik olarak çalışan ve daha önceden belirlenen senaryoları test eden yazılımlar üretmesinin gerekliliğini düşünebilirsiniz.
iOS 6 ve üzeri, Android 4.0 ve üzeri ve mobil web sitelerini destekleyen Momentum platformunda test senaryolarınızı zamanlayabilmeniz, paralel olarak birden çok senaryoyu aynı cihazda test edebilmeniz ve olası bir hata durumunda detaylı raporlar alabilmeniz mümkün. Diğer yandan Momentum, müşterilerine telefon kiralama ve 'monitoring' gibi hizmetler de verebiliyor.
Momentum'da bu güne kadar 35 bin 'otomatik test' yapılmış
Hem Türkiye hem de globalde pazara hükmeden HP ve IBM gibi firmalara rakip olmaya çalışan Momentum'un gelir modeli ise sağladığı telefonlarda koşulan ('run') test dakikası üzerine kuruluymuş. Platformun müşterileri arasında da THY ve Türkiye İş Bankası gibi isimler yer alıyormuş.
Son olarak Momentum'la ilgili rakamlara da değinmek gerekirse; şu ana kadar 30'a yakın uygulama için hizmet veren platformda 1500'ün üzerinde test senaryosu, 35 bin kere çalışmış ve 7 binden fazla hata tespit etmiş. Momentum'un müşterileri için 100'e yakın cihazı bulutta ve test süreçlerinde kullanılmak üzere hazır halde sunduğunu da ekleyelim.
Sizlere daha önce tanıttığımız, mobildeki 'manuel' test süreçlerini kolaylaştırmayı hedefleyen Capture'un yaratıcısı olan Mobven tarafından geliştirilen Momentum'la ilgili gelişmeleri sizlere aktarmayı sürdüreceğiz. Gelelim Capture'la ilgili son gelişmelere...
Capture ile günde ortalama 500 bug açılıyor
Momentum'la beraber 'birbirini tamamlayan bir ürün' olan Capture, hatırlarsanız manuel test süreçlerinde telefonu sallamanızla beraber ekran görüntüsü alıp gerekli bilgileri entegrasyonu tamamlanan bug yönetim sistemine aktarıyordu. Ekipten aldığımız bilgiye göre aradan geçen sürede Capture'a bulut üzerinde kullanım, 'on-site' kurulum desteği ve daha önceden girilen hataların uygulama üzerinde görülebilmesi gibi özellikler eklenmiş.
Capture'un müşterileri arasında ise Odeabank, Türkiye İş Bankası, Kariyer.net ve Pegasus gibi kurumsal müşterileri ve çok sayıda girişim yer alıyormuş. Bu arada 20'ye yakın uygulama tarafından kullanılan Capture'da günde ortalama 500' yakın bug açılıyormuş.
Mobven ekibinin paylaştığına göre yakın zamanda uygulama içi mesajlaşma ve video kaydı gibi özelliklerin ekleneceği Capture, uluslararası arenada boy göstermek istiyor.
Uzun süredir mobil teknolojiler konusunda yazılım çözümleri sunan Mobven, kurucu ortaklardan Serter Varol'un paylaştığına göre Capture ve Momentum gibi ürünler çıkartan yapıya, şirket içinde 'MobvenLabs' diyormuş. Mobven gelirlerinin yüzde 35'ine yakınının MobvenLabs ile ortaya çıkan ürünlere ait olduğunu da belirtelim. Bu arada Varol'un verdiği bilgiye göre MobvenLabs'tan orta vadede mobil test ve finansal teknolojiler alanında yeni ürünler de duyabilirmişiz.
Capture ve Momentum'la ilgili sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.