GrabTaxi'ye yatırım yapan Honda, motosikletli yolculukları artırmak istiyor

GrabTaxi'ye yatırım yapan Honda, motosikletli yolculukları artırmak istiyor

Özel şoförlü araç çağırma uygulamalarının hayatımızın kalıcı bir parçası olacağını doğrulayan bir yatırım da Honda'dan gedi. Otomobil ve motosiklet üretimde dünyaca ünlü bir marka olan Honda, Singapur merkezli Grab Taxi'ye (kısaca Grab) yatırım yaptı.

Honda'nın Grab'e ne kadar yatırım yaptığı paylaşılmıyor ancak girişim Eylül ayında 750 bin dolar yatırım almıştı. Bu yatırıma SofBank'ın liderlik etmiş ve değerleme 3 milyar dolar üzerinden olmuştu. Bu ay başında Tokyo Century'den de tutarı açıklanmayan bir yatırım alan girişim, Honda yatırımıyla F serisi yatırım turunun kapanmadığını göstermiş oldu.

Kısaca bahsetmek gerekirse Grab, Güneydoğu Asya pazarında faaliyet gösteren Uber'e rakip girişimlerden sadece biri. 34 şehirde faaliyet gösteren girişimin uygulamaları şimdiye dek 24 milyon kez indirilmiş ve 500 bini aşan bir sürücü havuzu var. Grab'i özellikle Uber'den ayıran en önemli farksa motosikletli taşımaya yönelmiş olması ve bu durum Honda'nın stratejik yatırımının arkasındaki önemli nedenlerden biri gibi gözüküyor.

GrabBike & Honda Motosikletleri

Dünyanın en önemli motosiklet üreticilerinden biri olan Honda, Grab'in motosikletli taşıma servisi GrabBike için oldukça önemli bir yatırımcı. Yapılan açıklamalara göre Honda, Grab'i sürücü ve yolcu tarafında farklı şekillerde desteklemeyi düşünüyor. Sürücülerin motosiklet almasına destek olmak ve GrabBike'ı yeni pazarlara açmak Honda'nın motosiklet üretimi tarafını ilgilendiren desteklerden bazıları. Keza Honda'nın telematik ve güvenlik ekipmanları alanına odaklanacağı da gelen bilgiler arasında.

Hal böyle olunca motosikletli taşıma pazarının ne kadar büyüyeceği yeniden gündeme geliyor. Dünyanın en kalabalık 5. ülkesi Endonezya bu konuda aktif pazarlardan biri. Grab'in yanısıra Go-Jek gibi bu dikeye odaklanan girişimler de var. Uber de bu yılın Şubat ayında UberMoto hizmetini Tayland Polis Teşkilatı işbirliğiyle başlatmıştı. Keza Uber'in rakiplerinden Ola da aynı tarihte bu işe el atmış ve özellikle İstanbul'da bu işin uygulabilir olup olmadığını tartışmaya açmıştık.  Mart ayından bu yana motosikletli taşıma konusunda resmi bir adım duymadık ve sayıları giderek artan Türkiye'deki özel araç çağırma servislerinin 2017'de bu işe el atıp atmayacağını hala düşünmekteyim.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.