2020 yılında 10 milyon sürücüsüz araç yollarda olacak

2020 yılında 10 milyon sürücüsüz araç yollarda olacak

Otomotiv sektöründeki bütün oyuncuların şimdilerde sürücüsüz araç pazarını hedeflediklerini görebiliyoruz. Mercedes, BMW ve Tesla’nın arabaları tamamen otomatiğe bağlama üzerinde geliştirdikleri projeleri çok yakından takip ediyoruz. Hatta bazı teknoloji firmaları bile bu alana yönelmiş durumda. Bunların başında da tabiki Google ve Apple geliyor.

Gelişmelere bakılırsa, sürücüsüz araçlar muhtemelen hepimizin hayal ettiğinden çok daha hızlı bir şekilde hayatımıza girecek. Çok da uzak değil 2020 yılında 10 milyon sürücüsüz aracın yollarda olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca "dünyayı değiştirecek teknolojiler" listesinin de popüler bir ismi otonom araçlar. Çünkü otonom araçlar sadece kazaların önüne geçecek, trafik rahatlayacak demek oldukça basit düşünmek olur. Bu işin bir de yazılım aracılığıyla elde edilen verilerin anlamlandırılması boyutu var. Trafikteki her bir otonom araçtan, gaz salınımı, yakıt tüketimi ve benzeri konularda %1'lik bir fayda sağlanması demek totalde milyarlarca lira ve toplamda ciddi bir "fayda" demektir. Bu da ancak büyük veri ile olabilecek bir şey.

screen-shot-2016-11-16-at-1-01-14-am

Büyük veri konusu dışında zaten günümüzde araçların çoğu belli bir otomatik seviyeye ulaşmış durumda. Sürücüsüz araçlar ise tamamen insan hareketine bağlı kalmadan işlev görecek. İlerde, otomobil reklamlarında sunulan "sürüş keyfi" artık kalmayabilir. Bunun yerine "otomobilde yapabileceklerimiz" konusunda reklamlar görebiliriz.

Otonom araçların beklendiği şekilde yayılmasını engelleyebilecek tek ve en büyük engel şu an yollar. Amerika’da yollar mükemmele yakın olmasına rağmen çoğu yolun sürücüsüz araçlar için hazır olmadığı belirtiliyor. Türkiye’de bunun ne kadar ertelenebileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.