Dedektifler cinayet vakalarında artırılmış gerçekliğe başvuruyor

Dedektifler cinayet vakalarında artırılmış gerçekliğe başvuruyor

Artırılmış gerçeklik yıllardır oyun sektöründe kullanıldı ve kullanılmaya da devam edecek. Uzmanlar her zaman bunun çok daha büyük bir alanda kullanılabileceğini iddia ediyordu ve görünen o ki haklı oldukları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Son yıllarda sinir ameliyatından modaya her alanda kullanıldı. Şimdi ise polisler tarafından davaları çözmek için kullanılıyor.

Hollanda Polis Teşkilatı, Delft Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen "Arttırılmış Gerçeklik (AR)" projesini denemeye başladı. Sistem şimdilik olay yerinde olmayan uzmanların bile olay yerini inceleyip davayı çözmelerine yardımcı oluyor. Ortak bir sistem üzerinden bütün uzmanlar olay yerini inceleyip fikirlerini söyleyebiliyor. Olay yerini de istedikleri gibi işaretleyebiliyor.

csi

Olay yerinde olan veya olmayan uzmanlar birbiriyle sesli ve görüntülü iletişim kurabiliyor. Böylece istedikleri noktaları tartışıp çözüme ulaşabiliyorlar.

Projenin bitmiş hali 6 ay içerisinde teslim edilecek ve polisler tarafından kullanılmaya başlanacak. Şimdilik bunu kullanan uzmanlar etraftaki sanal gerçeklik görsellerinin olay yerini çok fazla karıştırdığından şikayetçi ama üniversite bunun için çözümler aramaya başlamış. Yani araştırma görevlileri şu anda "artırılmış gerçeklik ekranında kullanılabilirlik deneyleri" yapıyor olabilir. Bu da artık bildiğimiz ekranlardan çok daha ötesine ciddi bir şekilde geçiş yaptığımızın kanıtı.

Ürünün ileriki seviyelerinde hedeflenen faydalardan biri, mahkemelerde olay anının artırılmış gerçeklikle canlandırılıp davanın daha kolay çözülmesini sağlamak. Bundan çok daha fazlasının da planlandığından emin olabiliriz. Şimdilik sadece olay yerindeki dedektiflerin işlerini kolaylaştıracak olan bu sistem ilerde çok daha kullanışlı bir ürüne dönüşecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.