Atomico'dan Avrupa girişimcilik ekosistemine dair özel veriler [Rapor]

Atomico'dan Avrupa girişimcilik ekosistemine dair özel veriler [Rapor]

Avrupa'nın en önemli girişim sermayesi Atomico, bu yıl da Slush 2016 konferansına paralel olarak The State of European Tech 2016 raporunu yayınladı. Rapor Avrupa girişimcilik ekosisteminin yükselişini net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Slush 2016, bu yıl da Avrupa'nın girişim ekosistemini fiziki ortamda bir araya getiriyor. Atomico'nun raporu ise 2016 yılının Avrupa için nasıl geçtiğini rakamlarla tüm dünyaya duyuruyor. Londra, Paris, Berlin, Stockholm ve Helsinki'nin birer girişimcilik merkezi olduğunun altını çizen Atomico, farklı kanallardan aldığı verilerle Avrupa teknoloji dünyasının derin bir fotoğrafını çekiyor.

Sözü fazla uzatmadan raporda öne çıkan başlıkları ve rakamları sıralayacak olursak;

  • 2015 yılından bu yana Avrupa derin teknoloji girişimlerinin sayısı 3,5 kat büyüdü.
  • 2011-2014 arasında 1,7 milyar dolar yatırım çeken Avrupalı derin teknoloji girişimleri, sadece 2015 yılında yaklaşık 2,3 milyar yatırım yapıldı.
  • 2016 yılında ise derin teknoloji satış ve birleşme anlaşmalarının çapı 88 milyar dolar seviyesine yükseldi.
  • Londra ve Berlin gibi bilinen girişimci merkezlerinin yanısıra Münih, Zürih, Lisbon, Madrid ve Kopenhag gibi yeni girişim merkezleri de öne çıkmaya başlıyor.
  • Dünyanın en büyük 10 bilgisayar bilimleri enstitüsünün 5'i Avrupalı.

avrupa-bilgisayar-bilimleri

  • Pazar büyüklüğüne göre Avrupa'nın en büyük kurumsal şirketlerinin 2/3'si teknoloji girişimlerine yatırım yaparken, bu şirketlerin 1/3'i 2015'ten bu yana bir teknoloji şirketi satın almış.
  • Avrupa girişimcilik ekosistemi 2016 yılında 10 milyar dolarlık bir şirket çıkarmayı hedefliyor. (Skype'ın kurucu ortağı ve Atomico'nun kurucu ortaklarından Niklas Zennström, Avrupa’nın 10 yıl içinde Google büyüklüğünde bir şirket çıkarabileceğini iddia etmişti.)
  • Yapılan araştırmaya göre Avrupalı girişimcilerin ve yatırımcıların yüzde 88'i geçen yıla göre aynı veya daha olumlu bir bakışa sahip.
  • Dünyanın en büyük 10 bilgisayar bilimleri enstitüsünün 5'i Avrupalı.
  • StackOverflow'a göre ABD'de 4,1 milyon profesyonel yazılım geliştirici varken Avrupa'da bu sayı 4,7 milyon.

avrupa-gelistirici

Aşağıda bu yılın raporunu detaylı olarak inceleyebilir, dilerseniz Atomico'nun geçen yılki raporuna The State of European Tech 2015 sayfasından ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.