Kendi kuralını çiğneyen Yemeksepeti'nin Vale işine dair tüm bilinmeyenler

Kendi kuralını çiğneyen Yemeksepeti'nin Vale işine dair tüm bilinmeyenler

Türkiye'nin en büyük çıkışına imza atan girişimi Yemeksepeti.com, ilk olarak Ocak ayında tanıttığımız Vale hizmetinin geldiği noktayı bugün düzenlenen özel bir toplantıyla paylaştı.

Yemeksepeti Kurucu Ortağı ve CEO'su Nevzat Aydın, Yemeksepeti İş Geliştirme Direktörü Mert Baki ve Vale Ürün Müdürü Merve Kesat'ın katıldığı tanıtım toplantısında hem Vale hizmetinin detaylarını hem de gelecek hedeflerini öğrendik.

Kısaca bahsetmek gerekirse Yemeksepeti'nin Vale hizmeti paket servisi olmayan restoranlardan da sipariş verilmesini sağlayan bir yenilik olarak duyurulmuştu. Ayrıca paket servis hizmeti veren restoranların mevcut kuryelerini paylaşarak yeni bir gelir kanalı yaratmasını da mümkün kılmıştı.

nevzat-aydin-mert-baki-merve-nevzat-aydin-mert-baki-merve-kesatNevzat Aydın, son dönemde neler yapabileceklerini düşünüp paylaşım ekonomisi konusunda adım atmaya karar verdiklerini söyledi ve bunun da bir ilk olduğunu paylaştı. Zira Yemeksepeti, yurtdışında gördüğümüz motorlu veya bisikletli girişimlerin aksine vale/kurye ekibi kurmak gibi bir maliyete ve zahmete girmiyor. Paket servis elemanı olmayan restoranlardan gelen siparişin teslimatını, o civarda boşta paket servis elemanı olan restoranlara yönlendiriyor. Kısacası Yemeksepeti yine teknoloji tabanlı bir yenilikle büyümeyi tercih ediyor.

350 farklı restorandan 100 bin sipariş

Mert Baki ise bu yeniliğin 3 yönlü (paket servisi yapan restoranlar, paket servisi yapmayan restoranlar ve kullanıcılar) bir faydası olduğunu söyleyerek şu anda 350 farklı restorandan Vale ile sipariş aldıklarını paylaştı. Şimdilik İstanbul'un belli bölgelerinde (Beşiktaş, Etiler, Acıbadem, Ataşehir, Caddebostan) 100 bine yakın sipariş aldıklarını da ekledi. Mert Baki, restoranlara ortalama yüzde 25 oranında kazanç artışı sağladıklarını da söyledi ve önümüzdeki yıl restoran sayısını 3 ilde binin üzerine, sipariş sayısını da 5 katına çıkarmayı hedeflediklerini paylaştı.

Merve Kesat da özellikle kahvecileri de Vale sistemine dahil ettiklerini paylaştı ve bu alandaki ihtiyacı karşıladıklarını söyledi. Kesat'ın verdiği bilgilere göre Vale kullanıcıları daha çok yeni lezzetleri keşfetmek isteyen kullanıcılar. Bu kişiler daha az fiyat odaklı düşünüyor ve paket tutarında yüzde 45 kadar fazla ödüyor. Örneğin tek siparişte 725 liralık sipariş veren bir Yemeksepeti Vale müşterisi de olmuş.

Merve Kesat, yaklaşık 50 bin kahve, on binlerce tatlı ve kahve siparişi aldıklarını söyledi ve Vale sistemindeki kahveci sayısını 112 olarak paylaştı. Sabahları 10-11:00 arasında kahve siparişlerinin yüksek olduğunu paylaşan Kesat, kullanıcıların evlerinden de kahve siparişi verdiklerini söyledi.

Mert Baki, kullanıcıların Vale hizmetine siparişe bağlı olarak değişken bir bedel ödediklerini hatırlattı ve Yemeksepeti'nin de Vale ücretinin de bir kısmını karşıladığını ekledi.

Yemeksepeti'nin girmeyeceği iki işten biriydi

Nevzat Aydın, yıllardır girmek istemedikleri iki şeyden birinin lojistik diğerininse telefonla sipariş olduğunu söyledi ve lojistik tarafında bu adımı attıklarını söyledi. Yani Yemeksepeti lojistik konusundaki kuralını yenilikçi bir şekilde çiğnemiş oldu. Aydın, bu işi bu şekilde yapmanın bir risk olmadığını düşündüğünü de aktardı.

Yemeksepeti günde 160 bin sipariş alıyor

Aydın, Yemeksepeti'nde günlük 160 bin sipariş aldıklarını, Vale tarafında ise 4 haneli rakamlara çok yaklaştıklarını söyledi. Geçen yılın ilk 6 ayında büyüme oranın yüzde 69, bu yıl ise yüzde 64 olduğunu da ekledi. Aktif kullanıcı sayısı ise bu yıl yüzde 45 artmış.

Buzdolabıyla konuşan IoT işi ?

Nevzat Aydın, gelen bir soru üzerine buzdolabıyla konuşan nesnelerin internetine dönük bazı geliştirmeler yapabileceklerini de paylaştı. Benim sorduğum soru üzerine de Vale modelinin Türkiye'de kendini kanıtlamasına binaen, çatı şirketi Delivery Hero'nun da bu modeli uygulanabileceğini paylaştı.

Yemeksepeti'nin kendi tarzına uygun bir iş geliştirdiği ve Vale'ye katılan tüm paydaşların kazançlı çıkacağı kesin gibi gözüküyor. Diğer yandan bu dikeyde bağımsız hareket eden girişimlerin Yemeksepeti Vale'den olumsuz etkileneceğini söylemek de mümkün. Bakalım 2017 yılı Yemeksepeti ve vale girişimleri için ne kadar hararetli geçecek...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.