Geleceğin teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmaya devam ettikçe bir yandan da pazarlamacılar için yeni kapılar açmaya devam ediyor. Öyle ki yakında bu yazıyı yazarken yaptığım gibi bir ekran karşısında oturmamıza bile gerek kalmayacak ve sürekli bakmak zorunda kaldığımız ve bizi çevremizden koparan ekranlar olmayacak. Bunları yazarken tıpkı sizin yaptığınız gibi gelişen teknolojilerden yola çıkıyorum ve bir çok araştırma ve makale gelecekte jest, mimik ve hareketlerin temel teknoloji yönetim fonksiyonlarından biri olacağını söylüyor ve bir diğer tarafta da akıllı ev sistemleri sayesinde hayatımıza "sesle kontrol" girecek.
Peki bunlar nasıl olacak? Aslında nasıl olacağını çoğumuz temelinden test etmeye başladık. Her gün çevremizde biri bize sanal gerçeklik gözlüğünü veya yeni bir sanal gerçeklik uygulamasını gösteriyor, anlatıyor ve bizi bu teknolojiye hazırlıyor. Bir yandan da oyun konsollarında uzun zamandır hareket kontrolü ile oyunlar oynamaya alıştık diyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde paylaştığım bütün sanal gerçeklik cihazları ile uyumlu çalışan kontrol cihazı bunun en gelişmiş örneklerinden biri.
Bir çok firma bu alana yatırım yapıyor ve geliştirilen teknolojiler sayesinde bu kablolardan ve aparatlardan kurtulmamız çok da uzun sürmeyecek diyebiliriz. Kinect ve Oculus entegrasyonuyla çıkan uygulamayı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Araştırmacılar 2020 yılına kadar 492 milyon jest, mimik ve hareket algılayıcı cihazın hayatımıza gireceğini tahmin ediyorlar. Hareket sensörleri konusunda Kinect bu işin iyilerinden ve Microsoft'un yaptığı çalışmalar bu özelliği Windows bilgisayarlara entegre etmek. Tabi ki burada asıl problem bilgisayar üzerindeki komutları yönetim şeklimiz değişse de henüz kullanıcı arayüzünde (UI) tam anlamıyla bir değişim olmaması. Yani bir süre daha mouse ve klavye ile çalışmaya devam edeceğiz ama bu sırada sanal gerçeklik cihazları küçüldükçe ve hareket sensörleri geliştikçe yeni bir geleceğe adım atabileceğiz.
Bir elimizde jest ve mimiklerle kontrol ettiğimiz bir gelecek varken diğer elimizde de ses ile kontrol ettiğimiz bir dünya bulunuyor. Burada en büyük ilerlemeler Amazon, Google ve Apple tarafından geliştiriliyor. Siri ve Google Asistan ile zaten sesli komut vermeye alışmışken Amazon'un Echo ürünü evimizi kontrol etmeye hazır durumda. Apple'ın asistanı Siri ise "home kit" ile telefonlardan çıkıp evlerimize girmeye başlıyor.
Amazon'un geliştiricilere sağladığı imkanlar bir çok farklı sesle çalışan uygulamanın çıkmasına ön ayak olmuş bile. Pazarlamacılar yaratıcı yönlerini ortaya çıkararak farklı uygulamalar geliştirmeye başlamış bile. Örneğin bir deterjan markası Amazon'un Alexa'sına "nar lekesini nasıl çıkarabilirim" sorunun soran bir kullanıcıya Alexa cevap verdikten sonra bu kişiye sms veya mail ile Amazon.com'dan satın alma linki gönderilmesini sağlayabilir. Ya da yine Alexa için bir konum bazlı restoran bulma uygulaması geliştiren bir içki markası bir sorgu sonrası size kokteyl tavsiyeleri verebilir. Şu anda bunları yapan uygulamalar Amerika'da Amazon kullanıcıları için yayınlanmış ve çalışır durumda. Her ne kadar kullanıcı sayıları bir kaç "bin" ile sınırlı olsa da gelecek için büyük bir adım.
Google gibi bir veri devi için ise bu olay çok daha eğlenceli bir hale dönüşecek. Konum, email, arama ve daha bir çok datamıza sahip Google geçtiğimiz günlerde Google Asistant uygulaması için geliştiricilerin "ses temelli uygulama" geliştirmeleri için yeni bir api yayınladı. Yani Amazon'un Echo'da yaptırmaya başladığı şeyi kendi sisteminde de uygulamaya çalışıyor.
Önümüzdeki dönemde evimizdeki uygulamaların sesli komutlarımızı analiz edip sanal gerçeklik gözlüklerimizin önünde bize alakalı reklamlar göstermesi ve bizi yönlendirmesi oldukça olası diyebiliriz. Peki bir bu yönlendirmelerden ne kadar etkileneceğiz? Bilgisayar ekranlarından engelleme uygulamaları kullanırken sanal gerçekliğimizde karşımıza çıkan şeylerin "reklam" olduğunu ne kadar algılayacağız ve bizim hayatımızı yönlendirdiklerini ne kadar anlayacağız bunlar da diğer tartışma konuları. Şimdiden sesli komutlara, soru sormalara alışsak iyi olacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap