Geçen ay çoğu websitesinin DDOS saldırıları yüzünden erişilmez hale geldiğini hepimiz duyduk, okuduk ve hissettik. Hackerlar Mirai diye adlandırdıkları virüsle Dyn'e (alan adlarını barındıran sistem) tehlikeli sayılabilecek şekilde saldırdı.
The Atlantic dergisinden Andrew McGill cihazların ne kadar kolay ele geçirilebileceğini anlatmak için küçük bir deney yaptı. İlk olarak Amazon’dan bir sunucu kiraladı. Daha sonra bu sunucuya birkaç tane şifre kaydetti. Şifreleri hackerların arayabileceği bir şekilde isimlendirdi. Daha sonra ise hackerların bu sunucuya saldırmasını bekledi.
Çok da beklemesine gerek kalmadı. İlk saldırı tam 41 dakika sonra oldu. Daha sonraki 10-15 dk içerisinde ikinci ve üçüncü saldırı da geldi.
İnternete bağlı olan bir cihazın hacklenmesi demek aynı ağa bağlı olan tüm cihazların bundan etkilenmesi demek. O yüzden bu konuda olabildiğince dikkatli davranmak lazım. Bu konuda en önemli olan nokta ise Router (yönlendirici). Gelen verinin zararlı olup olmadığına karar veren yönlendirici olduğu için ilk olarak buna odaklanmamız gerekiyor.
Uzmanlar önlem olarak yönlendiriciyi WPA2 moduna getirmemiz gerektiğini söylüyor. Ayrıca kullandığınız bütün cihazların güvenlik duvarını son sürüme yükseltmenizi öneriyor. Bunlara ek olarak da bir cihaz alırken de default şifrelerin hepsini değiştirmek gerektiğini de ekliyorlar.
Tabi bunlar oldukça temel ve basit önlemler. Black Mirror dizisinin son sezonundaki "hack" konusunun "distopya" olarak anlatıldığı bölümler olası tehlikeleri gösteriyor. Bir diğer örnek de Mr. Robot dizisi tabi ki! Üstelik giderek internete bağlı hale geliyorken bu konunun önemi giderek artıyor.
Gelişen teknoloji ve sanayi hayatımızı kolaylaştırırken kötü niyetli kişiler de kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Bu nedenle hem bireysel hem kurumsal hem de ulusal teknolojik güvenlik programlarının önemi artıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap