Tencent, üçüncü çeyrekte 1,5 milyar dolar kâr elde etti

Tencent, üçüncü çeyrekte 1,5 milyar dolar kâr elde etti

Asya'nın ve dolayısıyla Çin'in en değerli internet ve teknoloji şirketlerinden Tencent Holding, üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 10.6 milyar RMB yani 1,5 milyar dolar kâr elde etti.

Geçen yıla göre yüzde 43 oranında daha fazla kar elde eden Tencent, toplam gelirini ise geçen yıla göre yüzde 52 oranında artırarak 40,4 milyar RMB (6 milyar dolar) seviyesine yükseltti. Tencent'in gelirleri analist beklentilerini aşsa da (39,3 milyar RMB) şirketin karı analist beklentilerinin biraz altında kaldı (10,9 milyar RMB).

Gelirlerinin 7,5 milyar RMB'sini çevrimiçi reklam satışından elde eden Tencent, bu tutarı geçen yılın 2. çeyreğine göre yüzde 51 artırmış. Şirket performans odaklı pazarlama dikeyinde de yüzde 83 artışla 4,4 milyar RMB kazanmış.

WeChat gibi Çin'in önemli mobil uygulamalarından birinin sahibi olan Tencent, QQ.com gibi Çin'in en büyük portalların birinin de sahibi. 1998 yılında kurulan şirketin sosyal ağlardan e-ticarete kadar farklı yatırımları da bulunuyor ve 18. yaş kutlamasında çalışanlarına 220 milyon dolarlık hisse dağıtmaktan çekinmemişti.

WeChat'in aylık aktif kullanıcı sayısı 846 milyon

Paylaşılan rakamlara göre WeChat, aylık kullanıcı sayısını geçen yıla göre yüzde 30 artırmış ve 846 milyona yükselmiş ki bu rakam geçen çeyreğe göre 40 milyon daha fazla.

Şirketin kazancındaki ana aktörlerden biri tahmin edeceğiniz üzere WeChat olurken, mobil oyunların şirketin gözde dikeylerinden biri olduğunu da paylaşmakta fayda var. Hatırlayacağınız üzere Tencent, 10,2 milyar dolar değerlemeli anlaşmayla Supercell’in yeni sahibi olmuştu. Çinli şirket mobil oyunlardan 3. çeyrekte 9,9 milyar RMB gelir etmiş ki bu yıllık yüzde 87 oranında artış anlamına geliyor.

Şirketin toplam oyun işinden kazandığı gelir toplamı ise 18,2 milyar dolar ve 2015 yılının Aralık ayında satın alınan League of Legends‘ın yapımcısı Riot Games'in önemli bir kazanç kapısı olduğuna şüphe yok. Diğer yandan WePay ve onun bulut hizmeti diğer işlerden elde edilen gelirleri yüzde 348 artırmış ve 5 milyar RMB'ye ulaştırmış.

Tencent CEO'su Pony Ma akıllı telefon oyunları ve performans odaklı pazarlama tarafındaki yıllık büyüme oranlarının sektör ortalamasının üzerinde olduğunu ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü belirtiyor. Keza ödeme sistemi ve bulut servisleri tarafında da işlerin yolunda olduğunu söylüyor.

Tencent, Çin merkezli küresel bir şirket olsa da özellikle SuperCell ve Riot Games satın almalarıyla dünyanın her yerinden para kazanıyor. Ancak ne yazık ki bu konuda bir rakam yok.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.