Günümüzün en gözde teknolojilerinden olan otonom araçların kendi kendini idare etmesi işlemine neden "autopilot - oto-pilot" denildiğini hiç düşündünüz mü? Konu kendi kendini idare etme olunca havacılık sektörü otomobil sektöründen çok önde ve Wired'ın teorisine göre "oto-pilot" terimi havacılıkta uzun zamandır bu aynı nedenle kullanıldığı için otomobil sektörü de bunu kullanmaya devam etmiş.
En son piyasaya çıkan Airbus, Boeing ve benzer seviyedeki uçak firmalarının ürettikleri uçaklar pilotlara yardımcı olma konusunda oldukça ilerde ve neredeyse her türlü duruma karşı pilota yardımcı olacak hileleri biliyorlar, öğreniyorlar. Tabi buna rağmen hem askeri hem de sivil taşımacılıkta hala insan pilotlara çok daha fazla güveniliyor.
Amerikan Savunma Bakanlığı, havacılıkta yeni bir dönemi başlatmaya çalışıyor. Eski askeri helikopterler üzerinde geliştirmeler yapan DARPA otonom-robotik kol ile yönetilebilen helikopterlerin denemelerini yapmaya başladı.
Otonom hava araçlarının 21. yüzyılın hava taşımacılığı ve olası savaş durumlarında çok önemli bir rol sahibi olacağı aşikar fakat bu tür bir düzene geçmek düşünülen kadar kolay değil. Bütün ülkelerde olduğu gibi Amerika'da da hem sivil hem de hava taşımacılığında onlarca yıldır kullanılan ve kullanılmaya devam edilecek olan hava araçları bulunuyor. Üstelik yenileri de yine sadece oto-pilot sistemi ile üretilmeye devam ediyor.
MIT profesörlerinden John Hansman; "yeni üretilecek sivil ve askeri hava araçlarının tamamen otonom yeteneklerle donatılması şu anda saçma derecede maliyetli olacaktır" diyor. Yaptığı çalışmaları da onu destekliyor.
DARPA ve Pentagon'ın çılgın diye adlandırılan çalışma ile eski helikopter sistemleri üzerinde yaptıkları değişiklikler sonucu tablet ile kontrol edilebilen helikopterlerini 2016 yılı başlarında görücüye çıkardı. Üstelik dilerseniz aracın içerisinde tablet ile yönetin isterseniz de tamamen araç dışında onu yönetin ve izleyin. Yeni geliştirilen bu projeye "Alias" adı verilmiş.
Günümüzde bir pilot yetiştirmenin ne kadar uzun bir süreç olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Konu savaş pilotluğu olunca bu süreç çok daha fazla uzuyor. DARPA teknoloji yöneticilerinden ve program liderlerinden Daniel Patt; "gelecekte pilotlarımızın işlerini neden kolaylaştırmayalım ki? Bir tablet ve çok daha kısa zamanda yeni pilotlar yetiştirin." diyor.
Sikorsky şirketinin kurucusu ve yöneticisi Igor Sikorsky, "gelecekte her garajda bir helikopter öngörüyoruz ve bu "gelecek" hızla yaklaşıyor. Helikopterleri uçurmak gerçekten karmaşık ve üretmek, satın almak oldukça maliyetli bir şeydir. Fakat yeni gelişmeler sayesinde artık bir hayal gerçeğe dönüşebilir." diyor.
Sikorsky şirketinin otonom programını yöneten Igor Cherepinsky; "bir çok farklı mod üzerinde çalışıyoruz. Bu modlardan biri de "beni buraya götür" modu ve tek yapmanız gereken gideceğiniz yeri seçmek ve "git" demek.
Askeri amaçlar dışında artık her evde bir otomobilden ziyade bir de helikopter görmeye başlayacağız. "Kişisel ve otonom helikopterler dünyanın trafik problemine bir çare olur mu?" sorusu ise en çok merak edilen soru olarak kalmaya devam edecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap