Giyilebilir teknolojide yeni dalga: Esneyebilen elektrik devreleri

Giyilebilir teknolojide yeni dalga: Esneyebilen elektrik devreleri

Tüketici pazarına her gün yeni bir akıllı giyilebilir teknoloji ürünü ekleniyor. İlk zamanlarda sağlık uygulamaları pazara girdi. Şimdilerde ise tamamen wireless teknolojisiyle etrafımızdaki hemen her ürünü giyilebilir cihazlarla kontrol edebilme olanağı var.

Wisconsin ve Madison üniversitelerinden oluşan bir takım dünyanın en hızlı esneyebilen giyilebilen entegre devresini üretmeye başladı. Böylece artık insanlar birbirine daha çok bağlanacak ve dünyadaki internet hızını daha da hızlandıracaktır.

Zhenqiang Jack Ma tarafından yürütülen projenin asıl amacı özellikle biyomedikal alanda yapılan giyilebilir ürün kapasitesini arttırmak. Özellikle de 5G olarak anılan kablosuz geniş bant teknolojisini kullanan yeni jenerasyonun avantajlarını kullanıyorlar.

Dalga boyları bir milimetre ve bir metre arasındayken mikrodalga radyo frekansları da 0.3 gigahertz ile 300 gigahertz arasındaki elektromanyetik dalgaları kullanıyor. Bu da “5G” olarak anılıyor.

Mobil iletişimdeki bu yeni 5G teknolojisiyle giyilebilir -akıllı- cihaz kullananların sayısı artacak. Ayrıca veri hızı ve çekim alanı da artacak.

Bu teknolojinin ilk faydaları test edilmeye başlandı bile. Bir yoğun bakım ünitesinde, epidermal elektronik sistemler (geçici dövmeler gibi deriye işlenen elektronik sistemler) sağlık personelinin hastayı çok fazla yormadan durumunu daha kolay görüntüleyebilmesini sağlamaya başlayacak. Yani hastalara her seferinde kablo takmak yerine direk bu sistemle hastanın bütün hayati bilgileri kolaylıkla görüntülenebilecek.

Bu yeni esnetilebilir devre sistemini bu kadar hızlı kılan özellik ise çift bükümlü telefon kablolarına benzeyen eşsiz yapısı. İçerisinde iki ultra küçük iç içe bükülmüş enerji nakil hattı barındırıyor. Esneyip bükülebilen bu teknolojiler geliştikçe kullanım alanları da hızla farklılaşacaktır. Böylece insan bedeni kaba cihazlardan kurtulmaya bir adım daha yaklaşmış olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.