İtalya'dan gelen 7 girişim BIST Özel Pazar'da yatırımcılarla buluşacak

İtalya'dan gelen 7 girişim BIST Özel Pazar'da yatırımcılarla buluşacak

Borsa İstanbul kapsamında ikinci yılını tamamlamaya hazırlanan Özel Pazar, artık yabancı girişimlere de kapılarını açıyor; İtalyan girişimciler, 13 Ekim'de Türkiye'ye sunum yapacak.

BIST Özel Pazar ile İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) tarafından düzenlenen bir organizasyonla Türkiye'ye gelen 7 İtalyan girişim, gerek yatırım gerekse Türkiye'de teknolojik iş birliği ve dağıtım kanalı bulmak için yatırımcılarla buluşacak. BIST Özel Pazar da bu kapsamda sadece kendi yatırımcı ağını değil, girişim sermayesi şirketlerini, melek yatırımcı gruplarını ve bireysel yatırımcıları da ağırlamaya hazırlanıyor.

BIST Özel Pazar'ın bugüne dek Modanisa, Sinemia, Birbilenesor gibi girişimlerin yatırım almasına aracılık ettiğini hatırlatıp hemen etkinlikte sunum yapacak ve yatırımcıların sorularını yanıtlayacak girişimleri tanıtalım;

Marioway: Geliştirdiği özel tekerlekli sandalyeyle, engelli vatandaşların sosyal hayata ve iş hayatına katılımlarını kolaylaştırıyor. Elle kullanılan tekerlekli sandalyeye alternatif olan elektrikli hareketlilik, aracın eller serbest kullanılmasını sağlıyor. Etkinlikte Marioway’i İş Geliştirme Müdürü Flaviano Tarducci tanıtacak.

Coelux: Bu girişimse yapay ışıkla gökyüzünü taklit eden nanoteknoloji altyapılı optik çözümler sunuyor. Bu sayede kapalı ortamlarda yapay güneş ışığı ve sonsuz mavi bir gökyüzü illüzyonu oluşturulabiliyor. Etkinlikte Coelux'u tanıtacak isim Pazarlama İletişimi Müdürü Cristiana Sasso.

EasyLumen: Akıllı şehirler (smart cities) hareketine eklemlenen EcoSmartGrid teknolojisiyle şehirlerin aydınlatılmasındaki verimsizliği düşürmek istiyor. Mevcut elektrik şebekesi üzerinde şifrelenmiş veri aktarımı yapan EcoSmartGrid, sokak lambaları, ev/işyeri aydınlatmasındaki enerji ve bakım verimliliğini artırıyor. EasyLumen’i İletişim Koordinatörü Emanuele Morelli tanıtacak.

Experimenti: Experimenti, Padua Üniversitesi ve Mentis arasındaki bir işbirliği sonucu kurulan EXPERENTI Augmented Reality (AR) teknolojisini entegre ederek deneyimsel pazarlama konusunda yenilikçi ürün ve hizmetler sunuyor. Kendini stratejik danışmanlık şirketi ve artırılmış gerçeklik (augmented reality) platformu olarak tanımlayan Experenti, pazarlama iletişimi amacıyla yaratılan mesajların bir deneyime dönüştürülmesini sağlıyor. Experenti'yu İstanbul’da temsil edecek isim Amir Baldissera.

ELSE Corp: Özel üretim ve sipariş usulü moda ve ayakkabı sektörlerine özel bir SaaS bulut platformu. “Sanal Konsolu” sayesinde müşteriler kendi vücut ölçülerini taratarak ürünlerin sanal görüntüleri ile seçim yapabiliyor. E.L.S.E. platformu, perakendecilere, tasarımcılara, moda markalarına ve üreticilere hitap eden inovatif, yüksek etkili ve düşük giderli bir çözüm olarak tanımlanıyor.

Littlesea: Otomatik şekilde editoryal, ekonomi, iş dünyası, pazarlama ve müşteri hizmetleri için video üretmeye yarayan bir girişim. Patent süreci devam eden bir teknolojiye sahip olan Littlesea, veriden video oluşturan teknolojik bir altyapı sunuyor. Gerçekleştirdiği özel projeler arasında yeni kurulan şirketlerin iş modellerini otomatik olarak videolaştıran Upitch.net de yer alıyor. Littlesea her sektör ve sanayi kolunda kullanılabilir olduğunu iddia ediyor.

Xnext: Üretim hattında anında kalite kontrol sağlayan XSpectra’yı geliştiren Xnext, maddeleri parçalamadan test ve analiz yapma imkanı sunuyor. XSpectra müdahalesiz kalite kontrol testlerinde kullanılan röntgen makinelerinde çok bantlı bir teknoloji sunuyor. XSpectra teknolojisi gıda üretim hatlarında kirletici partikülleri veya güvenlik noktalarında patlayıcı maddeleri saptamak için kullanılabiliyor. XSpectra’yı Bruno Garavelli tanıtacak.

İtalya'nın Yenilikçi Girişimci Kültürü

Aldığımız bilgiye göre bu girişimlerin tamamı İtalya hükümetinin özel politika ve uygulamalarla desteklediği yenilikçi girişimler. İtalyan Hükümeti'nin bir girişimi yenilikçi (inovatif) girişim kategorisine alması içinse bazı koşullar var;

  • Şirketlerin giderlerinin en az yüzde 15’ini Ar-Ge’nin oluşturmalı
  • Kurucularından en az birinin doktora derecesi veya iki kurucusunun yüksek lisans derecesi olması
  • Patent veya faydalı model ile tescil edilmiş bir fikrî mülkiyetleri olmalı

Türkiye'de olduğu gibi İtalya'da da yukarıdaki şartlara uygun girişimler daha ziyade teknoparklardan çıkıyor. Hem kamu hem de özel destekli kuluçka merkezleri İtalya’daki bilimsel çalışmaların akademiden serbest pazara geçişine hız kazandırıyor.

Diğer yandan İtalya'da yenilikçi girişimler ücretsiz şirket kurup Ticaret Odası siciline kayıt oluyor. Özel bir vergi rejimi, esnek çalışma ve sosyal güvenlik uygulamalarından yararlanıyorlar. Bu yeni şirketlerin ürettiği teknolojiler de köklü İtalyan şirketleriyle işbirliği yapabiliyor. Küresel bir ağ olan İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı ITA da verdiği destekler ve düzenlediği uluslararası etkinliklerle İtalya’nın yenilikçi girişimlerini tüm dünyada yatırımcı ve sanayicilerle buluşturuyor.

Son olarak hatırlatacak olursak BIST Özel Pazar, ilk yılında 150 şirket ile 96 yatırımcı üyeye ulaşmış ve yabancı yatırımcılar için İngilizce yayına başlamıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında ise Borsa İstanbul'un teknolojik dönüşümünü sizlerle paylaşmıştık. Bu görüşmelerden yeni yatırımların çıkıp çıkmayacağını da merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.