Gelgit etkisi ile yenilenebilir enerji üretimi

Gelgit etkisi ile yenilenebilir enerji üretimi

Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi bir çok yeni enerji kaynağı giderek yoğun bir şekilde kullanılırken sessiz sedasız gelişen bir enerji kaynağı daha var. "Tidal Power" yani "Gelgit enerjisi" adı verilen bu enerji denizlerde meydana gelen gelgitlerden enerji elde edilmesi yöntemi olarak tanımlanabilir.

gelgit_enerjisi

Rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan rüzgar türbinleri benzeri bir teknoloji sayesinde suyun değişiminden enerji elde edilen bu yöntem şu anda okyanusa kıyısı bulunan bir kaç ülke tarafından kullanılıyor olsa da emekleme aşamasında olan bir teknoloji. Gelgit ile enerji elde etmenin en büyük artısı olayın nerede, hangi sıklıklarla ve ne şekilde meydana geldiği günümüz teknolojileri ile açıklanabildiği için önceden hesaplanabilir olması diyebiliriz. Böylece yatırım yapılacak olan alan ve yatırımın geri dönüşüm oranı önceden hesaplanabilir. Bir bakıma yatırım yapmadan önce ROI net olarak hesaplanabilir ve bu da yatırımcıların en sevdiği şey değil midir?

İskoçya hükümeti dünyanın en büyük gelgit enerjisi tarlasını geliştirmek için kolları sıvadı ve bunun için 23 milyon sterlinlik bir yatırıma başladı. İlk aşamada üretilecek olan 4 türbin ile enerji üretimine başlayacak olan bu tarla tamamlandığında 269 türbin ile 175.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek hale gelecek.

Üstlenici firma olan Atlantis Resources yetkilileri "bu proje hem yenilenebilir enerji için hem de gelgit enerjisi için oldukça önemli bir kilometre taşı" diyor ve bu gelişmelerin ilerlemesinin tamamen gelecek teknolojilere bağlı olduğunu ekliyor. Gelişen teknolojiler gelgit enerjisini dönüştürebilecek cihazların da daha efektif bir şekilde üretilmesini ve kullanılmasını sağlayacak.

İskoçya İklim ve Enerji politikaları yetkilisi Fabrice Leveque "İskoçya Avrupa'nın gelgit enerjisinin %25'inin üretebilecek kıyılara sahip" diyor ve bu da gelecekte İskoçya'nın enerji alanındaki yönelimini gösteriyor.

Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi doğal enerji kaynakları dışında doğada bir çok farklı doğal enerji kaynağı bulunuyor tek yapmamız gereken bunları keşfetmek ve formunu çevirecek teknolojiler geliştirmek.

Ne yazık ki Türkiye'nin denizleri iç deniz olması nedeniyle gelgit (med cezir) olayları neredeyse hiç etkili olmuyor bu nedenle bu teknolojiyi kullanamayacağız fakat hala geleceğin enerji kaynakları olan rüzgar ve güneş enerjisini daha fazla kullanabilmek için farklı yöntemler geliştirebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.