Amazon, 400 milyar dolarlık lojistik sektörüne derin dalış yapacak

Amazon, 400 milyar dolarlık lojistik sektörüne derin dalış yapacak
Serveti: 34,8 Milyar Dolar
Serveti: 34,8 Milyar Dolar

E-ticaret devi Amazon, küresel lojistik devlerini hedef almadan lojistik sektörüne giriş yapacağını söylemişti ancak yeni bilgiler durumun pek de öyle olmadığını gösteriyor. Amazon, 400 milyar dolarlık sektörün tamamına dokunacak planlar peşinde.

Wall Street Journal'ın raporuna göre Amazon'un lojistik alanındaki hedefi sektörün tamamına hitap eden bir altyapı kurmak. Üstelik sadece kendi taşımacılığını değil, başka şirketlere de hizmet vermeyi hedefliyor.

Hatırlarsanız FedEx Başkan Yardımcısı Mike Glenn "Amazon’un bizi geçmesi için 10 fırın ekmek yemesi lazım" mealinde bir açıklama da bulunmuştu ama yine de büyük şirketlerin tedirgin bir bekleyiş için de olduğu da söylenebilir. Daha önce 'Ejderha Botu' kod adıyla anıldığı söylenen projeyi bazı Amazon yöneticilerinin "Consume the City" (Şehri Tüket) dediği de gelen bilgiler arasında.

Baird Equity Research'e göre Amazon, 400 milyar dolarlık sektöre hamle yapıyor. Citigroup'a göre Amazon UPS ve FedEx ile çalışmayı durdurduğunda yıllık 1,1 milyar dolarlık tasarruf sağlayacak. Geçen yıl 107 milyar dolar kazanan Amazon'un lojistik için ödediği rakam 11,5 milyar dolar olmuş. 2010'da gelirlerinin yüzde 7,5'ini lojistiğe harcayan Amazon için aynı oran geçen yıl 10,8'e yükselmiş.

amazon-kargo-lojistik

FedEx CFO Alan Graf, 40 yıllık deneyimlerine güveniyor ama uzun zamandır yaptığı işe alımlar (Ed Feitzinger, Tim Collins vs.) ve lojistik yatırımlarıyla dikkat çeken Amazon, kimi analistlere göre lojistik sektöründe oyunu bozan bir inovasyona imza atmak niyetinde. E-ticaret ve depolama alanında yaptıkları da bu konuda hafife alınmayacak bir şirket olduğunun kanıtı.

Amazon'un hedeflerini çok net olarak bilemediğimiz gibi planların değişmesi de mümkün. Ancak biraz daha beklediğimizde planların aşikâr olacağını söyleyebiliriz. Tabi o gün geldiğinde ortalığın toz duman olmasını da göz önünde bulundurmakta fayda var...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.