Amazon kiraladığı 20 adet Boeing 767 ile kendi teslimat ağını kuruyor

Amazon kiraladığı 20 adet Boeing 767 ile kendi teslimat ağını kuruyor

E-ticaret devi Amazon, imzaladığı anlaşmayla kendi hava kargo operasyonunu kurmak için 20 adet Boeing 767 kargo tipi uçak kiraladı.

ABD'de UPS ve FedEx ile çalışan Amazon'un kendi kiraladığı uçaklarla dev bir yatırım yaparak kargo operasyonunu da üstlenmesi Amazon'a orta vadede büyük bir avantaj sağlayabilir gibi gözüküyor. Amazon'un gelecek vizyonu ile örtüşen hamle, Amazon'un teslimat operasyonunu baştan sona kendi başına yapmak istemesinin bir sonucu olarak öne çıkıyor.  Geçtiğimiz yıl Amazon kendi hava operasyonunu üstlenmek adına bazı testler de gerçekleştirmişti.

Kargo işini dışarıdan aldığında ciddi maliyetlerle karşılaşan Amazon, tatil dönemlerinde de yaşanan gecikmeler yüzünden kargo firmalarının uçakları yerine artık kendi kiraladığı uçak filosuyla hizmet verecek. Kiralanan her bir kargo uçağının Amazon'a maliyeti ise aylık ortalama 600 bin dolar ile 700 bin dolar arasında olarak hesaplanıyor. Bu rakamlar bile 1994 yılında kurulan Amazon'un ne kadar dev bir operasyonu yönettiğini gözler önüne sererken, 2014 yılında açıklanan rakamlara göre Amazon'un sadece lojistik ve kargo ücretleri maliyeti 8.7 milyar doları bulmuştu. Amazon her geçen sene artan bu maliyetleri kısabilmek adına ise kendi kargo uçağı filosunu kurması oldukça önemli bir gelişme.

Amazon'un sadece 20 uçaklık bir operasyon ile tüm lojistik yükünü de hafifletmesi elbette mümkün değil. Bu yüzden Amazon diğer kargo şirketleriyle de çalışmalarını sürdürecek. Amazon'un çalıştığı UPS'in 240 adet, FedEx'in ise 370 adet kargo uçağından oluşan geniş filoları bulunuyor. Fakat Amazon'un da büyük bir müşteri olduğu ve gelen bu açıklama sonrasında hem UPS hem de FedEx hisselerinin değer kaybettiği gerçeğini değiştirmiyor.

Amazon'un kiraladığı 20 uçak 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle operasyonlarına başlayacak. Drone ile teslimat konusunda da ciddi çalışmalar yapan Amazon, gelecekte teslimat operasyonunu da baştan sonra kendisi üstlenmesinin ilk adımlarını sağlam atıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.