IAB Türkiye: Altı aylık dijital reklam harcamaları 900 milyon TL'yi geçti

IAB Türkiye: Altı aylık dijital reklam harcamaları 900 milyon TL'yi geçti

Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye organizasyonu IAB Türkiye, 2016'nın ilk yarısı için dijital reklam harcamaları raporunu yayınladı.

IAB Türkiye AdEx-TR sonuçlarına göre 2016'nın ilk yarısında ülkemizdeki dijital reklam yatırımları 927,6 Milyon TL’ye* ulaşmış ki bu rakam 2015’in aynı dönemine oranla yüzde 20 artış anlamına geliyor. Display reklam yatırımları yüzde 19.6 artışla 546 milyon TL olurken, bu kategoride en büyük payı 427.7 milyon TL ile "Gösterim ya da Tıklama Bazlı Reklam Yatırımları" almış.

Video reklam yatırımları yüzde 50 büyüdü

En dikkat çekici büyüme ise video tarafında. Paylaşılan rakamlara göre video reklam yatırımları yüzde 50.2’lik büyümeyle 91,8 milyon TL'ye, sponsorluk reklamlarının yerini alan doğal (native) reklam hacmi ise 26,5 milyon TL’ye ulaşmış.

Rapora göre 'İlan Sayfaları Reklam Yatırımları' ise 44.5 milyon TL’ye çıkarken geçen yıl Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’nun etkisinde kalan 'E-posta' kategorisi ilk ayda da küçülmüş ve 2.8 milyon TL'ye düşmüş. Oyun İçi reklam harcamaları ise 4.8 milyon TL'ye yükselmiş.

Veri analizinde güncelleme

IAB Türkiye yetkililerinin paylaştığı bilgilere göre sektördeki gelişmelere paralel olarak bu yıl veri analizinde değişikliğe gidilmiş ve 'Mobil' formatı, platform olarak konumlandırılmış. Ayrıca AdEx-TR’de 'Arama Motoru Reklamları' başlığı altında artık sadece 'Ücretli Sıralama Yatırımları'na yer verilmiş (329,6 milyon TL) ve esasen display olan Arama Motoru Görüntülü Reklam Ağı yatırımları Gösterim veya Tıklama Bazlı Reklam Yatırımları'nın içine alınmış.

Toplam dijital reklam yatırımlarının 144.6 milyon TL’si display, arama motoru, ilan sayfaları, e-posta ve oyun içi reklam dahil olmak üzere mobil platformlarda gerçekleşirken, 126.7 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşan 'Sosyal Medya'** reklamlarının yüzde 60,7’si mobil cihazlarda yer almış.

"2016'da çift haneli büyüme bekliyoruz"

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Kurşun'un paylaştığı bilgilere göre programatik satın almanın artışı sürmüş ve 164 milyon TL hacme çıkmış. Zor bir yılın ardından gelen ilk yarı rakamlarının memnun edici olduğunu söyleyen Kurşun, geçtiğimiz aylarda dünyada ve Türkiye’de sıkça gündeme gelen ad blocking ve ad fraud konularında sektörün tüm taraflarının daha hassas davranması ve sorumluluk üstlenmesi gerektiğini de söylüyor ve 2016’yı da çift haneli bir büyüme oranıyla kapatmayı umduğunu ekliyor.

Hatırlatmak gerekirse IAB Türkiye, reklam engelleme yazılımları 2015’te 21,8 milyar dolar kaybettirdiğini açıklamıştı. 2007’de bir platform olarak kurulan ve 2011 Temmuz ayında dernekleşen IAB Türkiye’nin şu an 189 üyesi bulunuyor.

*Yaratıcı işler, mevcut müşterilere yapılan CRM çalışmaları, SEO yatırımları dahil değildir.

**Sosyal Medya, Mobil ve Programatik,Format Bazlı Dijital Reklam Yatırımları içindeyer aldığından ayrıca toplama eklenmemelidir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.