Yerli VR ve AR girişimi Pandora, 1 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı

Yerli VR ve AR girişimi Pandora, 1 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı

Türkiye'de Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) alanında Nisan 2014’ten bu yana faaliyet gösteren Pandora1 milyon dolar değerlemeyle yatırımını aldı. Miktarı açıklanmayan tur, Estonya merkezli yatırım ve danışmanlık şirketi BlueCap, Linkedin'in eski Türkiye Yöneticilerinden Ali Rıza Babaoğlan ve melek yatırımcı Hüseyin Emre Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti.

Küresel hedefli bir girişim olarak kurulan Pandora, inşaat sektörüne odaklanmasıyla farklılaşıyor. Mimari sunumlar için AR ve VR uygulamaları geliştiren Pandora, geçtiğimiz yıldan bu yana hızlı bir büyüme sürecinde. Girişimin bizimle paylaştığı verilere göre şirket son bir yılda 25’ten fazla proje gerçekleştirerek cirosunu 3 kattan fazla arttırdı ve 350 bin TL'ye ulaştı.

Pandora, Haziran 2015'te bizimle son altı aylık cirosunun 100 bin TL civarında olduğunu paylaşmıştı. İnşaat dışında sektörlere de ulaşmayı başaran Pandora'nın AR ve VR çözümleri geliştirdiği müşterileri arasında Socar- Petkim, Decorilla, China Construction Company, Rönesans Yapı, General Electric ve Bayer gibi ağır toplar yer alıyor. Pandora, gizlilik anlaşması nedeniyle ismini paylaşamadığı iki Fortune 500 şirketiyle daha çalıştığını söylüyor.

Düşünüldüğünün aksine, inşaat sektörünün büyüklüğüyle övünen Türkiye, Pandora'nın en büyük pazarı değil. ABD’de New York’taki satış ofisi ve Pandora Reality ünvanlı şirketi aracılığıyla faaliyet gösteren girişim, tüm satışlarının yüzde 70’ini ihracattan sağlıyor. Pandora ABD ve Çin menşeli firmalar için proje geliştirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz Temmuz'da tasarım ve yazılım geliştirme süreçlerimizi İzmir’de açtığı ofise taşıyan Pandora, bugün AR ve VR uygulamalarındaki süreçleri otomatize edip, proje teslim sürelerini 24-48 saat arasına çekecek bir platform geliştiriyor. Geçtiğimiz yıldan beri devam eden bu Ar-Ge projesinin Kasım ayı sonunda Beta versiyonunun yayınlanması planlanıyor. Platform, girişimin inşaat ve mimari alanında farklı taleplere cevap vermesini sağlayacak.

Pandora'nın ana odağı inşaat olsa da girişim, farklı sektörlere yönelik proje ve ön çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bugün, ismi henüz açıklanmayan bir üniversite ile işbirliği yapan Pandora, burada verilecek dersler için AR & VR eğitim içerikleri oluşturuyor. Buna ek olarak, bir endüstri firması ile birlikte işçi eğitim simülasyonları (VR) ve gerçek zamanlı kalite kontrol uygulaması (Immersive AR) geliştirdiğini söylüyor Pandora. Immersive AR konusunda "Meta 2” gözlükleri için dünya genelinde seçilen 100 yazılım geliştirici firmadan biri olan Pandora'nın Intel ile Real Sense teknolojisi için çözüm ortaklığı bulunuyor.

Yeni gelen yatırımın, Ar-Ge projeleri ve pazarlama operasyonlarını finanse etmesi ve Pandora'nın küresel rekabette pozisyonunu korumasına yönelik çalışmalarını desteklemesi amaçlanıyor.

Pokemon Go dünya çapında bir fenomen haline gelmesiyle, AR uygulamaları için yeni bir sayfa açtı. Apple'dan Facebook'a teknoloji devlerinin de sahiplendiği bu alanda, önümüzdeki dönemde belirgin bir hızlanma yaşanacak. Pandora'nın bu alanda erkenden konumlanması ciddi bir avantaj. Pandora, bugün en çok gelecek vaat eden Türk girişimlerinden biri.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.