Twitter ve Facebook borsaya açılmadan önce ortalama 30 şirket satın aldı

Twitter ve Facebook borsaya açılmadan önce ortalama 30 şirket satın aldı

Kurumsal şirketlerin ve güçlü girişimlerin genç girişimleri satın alması Türkiye'de merakla beklediğimiz bir durum. CB Insights'ın bu konudaki yeni araştırması ise bize örnek olacak nitelikte. Yeni araştırma hem daha önce paylaştığımız bilgileri güncelliyor hem de Facebook ve Twitter gibi büyük girişimlerin borsaya açılmadan önce neler yaptıklarını paylaşıyor.

2016'da yavaşlama var

CB Insights verilerine göre bu kategorideki satın almalar 2014'ten sonra daha belirgin olarak artmaya başladı. Ancak 2016 yılı düşüş yılı olacak gibi gözüküyor. Genel olarak yatırımların azalmasının girişim satın almalarını da etkilediğini söyleyen araştırma şirketi, 2015'te 736 olan satın alma sayısının 2017'de 664 ile kapanacağını öngörüyor ama geçen seneki rakamların da CB Insights'ın öngörüsünden daha yüksek çıktığını paylaşayım.

girisimler

Dropbox hala lider, Pinterest yükselişte

Borsaya açılmamış girişim satın almalarına baktığımızda ise Dropbox'ın halen lider olduğunu görüyoruz. 2000'dan bu yana yapılan satın almaları dikkate alan CB Insights, ikinci sıraya orta ölçekli şirketlere hizmet veren yazılım şirketi Infor'u yerleştiriyor. 23 satın alma Dropbox ve 17 satın alma yapan Infor'dan sonra ise 15 satın alma yapan yemek siparişi girişimi Foodpanda geliyor.

Listenin 4. sırasındaki Pinterest'in yükselişi ise dikkat çekici. Haziran ayında Fleksy'yi satın alan Pinterest, Ağustos ayında da Instapaper'ı satın almıştı.

girisimler-2

Twitter borsa öncesi 31 şirket satın almış

Borsaya açılmış olan şirketlerin bu konuda neler yaptığı daha önceki araştırmada yer verilemeyen bir durumdu. Bu boşluğu kapatan CB Insights, Twitter'ın borsaya açılmadan önce 31, Facebook'un ise 29 girişimi satın aldığını gösteriyor. Bu iki sosyal ağ devini eski günlerini mumla arayan iki girişim takip ediyor; 20 satın alma ile Zynga 3. sırada, 19 satın alma ile Groupon 4. sırada geliyor. Beşinci sırada ise HomeAway var. HomeAway bildiğiniz gibi Türkiye'de HemenKiralik.com'a yatırım yapmıştı.girisimler-3

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.